Un disc de plastic implantat sub piele “instruieşte” sistemul imunitar al organismului, făcându-l capabil să atace şi să distrugă celulele canceroase. Acesta este primul vaccin anticancer, realizat sub forma unui implant de plastic care poate să distrugă tumorile, au declarat cercetătorii Universităţii Harvard. Dispozitivul atrage anumite celule ale sistemului imunitar şi le descrie acestora felul în care arată tumorile în cauză.
Celulele canceroase reuşesc să păcălească sistemul imunitar al pacienţilor deoarece organismul acestora nu le mai recunoaşte ca fiind de natură străină. Ideea obţinerii unui vaccin care să declanşeze un atac imunitar împotriva tumorilor nu este deloc nouă, diferite versiuni fiind testate în diverse clinici medicale din lume. Însă, cele mai multe dintre aceste tehnici s-au bazat pe extragerea din organismul bolnav a unor celule imunitare, reprogramarea lor în laborator pentru a recunoaşte un anumit tip de cancer şi reintroducerea lor în organism. În acest studiu, cercetătorii au conceput un disc de plastic cu diametrul de opt milimetri care eliberează în organism anumite substanţe care atrag un anumit tip specific de celule imunitare, denumite celule dendritice. Celulele imunitare pot intra în acest disc de plastic, care este implantat la mică adâncime sub piele. Odată intrate, sunt expuse la acţiunea unor proteine care se găsesc la suprafaţa celulelor canceroase. Încărcate cu această informaţie genetică, celulele dendritice ies din discul de plastic şi se deplasează către nodulii limfatici, unde transmit unui alt tip de celule imunitare - celulele de tip T - comanda de a începe urmărirea şi distrugerea celulelor canceroase.
Studiul a fost realizat pe şoareci suferind de cancer de piele. Dispozitivul implantat a condus la eliminarea tumorilor. Oamenii de ştiinţă speră că un astfel de implat va putea fi folosit, în viitor, şi pe pacienţi umani, împreună cu tratamentele actuale împotriva cancerului - radioterapie, chimioterapie sau operaţii de extirpare.