Un iniţiator al campaniei ”provocarea găleţii cu gheaţă” a murit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Destin tragic, cauză nobilă

Un iniţiator al campaniei ”provocarea găleţii cu gheaţă” a murit

Monden 22 August 2014 / 00:00 671 accesări

Campania ”provocarea găleții cu gheață”, care se bucură de un succes fantastic în întreaga lume după ce a fost lansată în SUA, nu i-a purtat, totuși, noroc unuia dintre inițiatorii săi. Corey Griffin, manager la o companie din sectorul pieţei de capital, a murit pe 16 august, la Nantucket Cottage Hospital din Massachusetts, după ce a sărit în apă de pe acoperişul unei clădiri cu două etaje, un loc folosit în mod curent de localnici pentru sărituri în ocean. Potrivit unui purtător de cuvânt al familiei şi prieten cu Griffin, tânărul ar fi suferit un traumatism la coloana vertebrală, care a dus în cele din urmă la înec. Corey Griffin a ajutat la popularizarea campaniei umanitare ”provocarea găleţii cu gheaţă” după ce unul dintre prietenii săi a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig, potrivit unui necrolog publicat în ”Boston Globe”. Cu câteva zile înainte de moartea sa tragică, tânărul reuşise să strângă peste 100.000 de dolari în campania umanitară.

SOLIDARITATE MONDIALĂ Sute de personalităţi şi vedete americane, printre care Steven Spielberg, Bill Gates, Oprah Winfrey sau fostul președinte George W. Bush, au acceptat ”provocarea găleţii cu gheaţă”, care reprezintă un joc amuzant, dar şi o invitaţie ca publicul să facă donaţii pentru o organizaţie caritabilă. Zeci de mii de persoane, celebrităţi şi oameni obişnuiţi, au început din luna iulie să-şi arunce câte o găleată cu gheaţă pe cap, să filmeze momentul şi să îl publice pe reţelele de socializare, provocându-i şi pe alţii să facă acelaşi lucru, contra unei donaţii de 100 de dolari. Campania ”ALS Ice Bucket Challenge” are scopul de a susţine asociaţia ALS, care luptă contra maladiei Charcot, cunoscută şi ca maladia Lou Gehrig sau scleroza laterală amiotrofică, o boală neurodegenerativă. Mai multe vedete din divertismentul american au acceptat această provocare, printre acestea numărându-se Steven Spielberg, Justin Bieber, Lady Gaga, Britney Spears, Justin Timberlake, Taylor Swift, James Franco, Ben Affleck, Lena Dunham şi Oprah Winfrey. Totodată, politicieni, echipe întregi de sportivi şi personalităţi din lumea afacerilor au intrat în acest joc, Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, şi Bill Gates, fondatorul Microsoft, numărându-se printre... jucători. De asemenea, văduva senatorului Robert Kennedy, Ethel Kennedy, în vârstă de 86 de ani, a acceptat să participe la acest joc şi l-a provocat şi pe preşedintele SUA, Barack Obama, să se implice. Potrivit Casei Albe, acesta a refuzat provocarea, însă a promis o donaţie.

Potrivit Facebook, de pe 1 iunie până pe 17 august, peste 28 de milioane de persoane au vorbit despre provocarea ce a atins aproape toate ţările din lume şi 2,4 milioane de videoclipuri au fost publicate. De asemenea, peste 4,2 milioane de mesaje au fost publicate pe Twitter de pe 29 iulie până luni, cu un record de 1.887 de mesaje pe minut, înregistrat în urmă cu două zile. Marţi, asociaţia ALS a salutat ”valul incredibil de susţinere”. La acel moment se strânseseră 22,9 milioane de dolari, faţă de 1,9 milioane cât au fost strânşi anul trecut în aceeaşi perioadă (29 iulie - 19 august).

O BOALĂ NEIERTĂTOARE Aproximativ 5.600 de noi cazuri ale acestei maladii sunt înregistrate în fiecare an în SUA, unde 30.000 de persoane suferă de această boală. Scleroza laterală amiotrofică - boala Lou Gehrig - se caracterizează printr-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase ale creierului şi măduvei spinării, denumite neuroni motori, ce comandă muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Boala este progresivă, invalidantă, fatală - mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale devenind mai dificile cu timpul. Cauzele maladiei sunt necunoscute, însă se ştie că circa 5-10% dintre bolnavi prezintă o formă moştenită a acesteia. Printre personalităţile care suferă de această boală se numără şi astrofizicianul britanic Stephen Hawking.



12