Un învățător care nu a luat niciun examen psihologic vrea la catedră!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La o școală din Medgidia Scandal în învățământul constănțean

Un învățător care nu a luat niciun examen psihologic vrea la catedră!

• Și-a câștigat dreptul în instanță, însă părinții sunt revoltați
Eveniment 03 Aprilie 2015 / 00:00 1949 accesări

Un învățător de la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși” din Medgidia, care nu a trecut niciun examen psihologic în ultimii cinci ani, a câștigat în instanță dreptul de se afla în continuare la catedră. Părinții copiilor care sunt înscriși în clasa pregătitoare la învățătorul Eugen Ioan Neamțu au făcut mai multe sesizări la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Constanța, reclamând comportamentul inadecvat al cadrului didactic, dar și numeroasele absențe pe care le-a acumulat, comunicarea deficitară cu părinții și cu cei mici. Directorul unității școlare, prof. Zișan Șicu, a explicat, pentru ”Telegraf”, că problemele au apărut încă din anul școlar 2010 - 2011, când Neamțu a ajuns pentru prima dată în școala pe care o conduce, pe un post de învățător titular. ”După două-trei luni, am observat și eu, și părinții elevilor că acesta este nepregătit din punct de vedere didactic, pedagogic, științific și am constatat că absentează nemotivat. Nu a luat niciodată examenul psihologic pe care noi, ca profesori, îl efectuăm periodic”, a explicat directorul. Acesta a adăugat că legislația în vigoare permite ca un cadru didactic să continue activitatea de învățământ cu un aviz psihologic „apt“ condiționat, unde primește o serie de recomandări și tratamente pentru starea sa.

            A CÂȘTIGAT ÎN INSTANȚĂ ”Consiliul de Administrație al școlii, după numeroase sancțiuni și avertismente, a decis suspendarea contractului de muncă al învățătorului pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2014. Acesta a contestat în instanță decizia și a câștigat, însă noi am depus apel. Acesta trebuia să se întoarcă la catedră din ianuarie, dar nu a făcut acest lucru. Săptămâna viitoare va intra din nou în Comisia de disciplină, pentru că a înregistrat un număr mare de absențe nemotivate”, a adăugat prof. Șicu. Directorul a completat că, cel mai probabil, Comisia de disciplină va cere Consiliului de Administrație desfacerea contractului de muncă, cea mai drastică sancțiune prevăzută în Legea Educației Naționale. Ieri, inspectorul școlar general din cadrul ISJ, prof. Răducu Popescu, a făcut o vizită la Școala Gimnazială ”Constantin Brâncuși”, unde a discutat cu părinții, învățătorul, colegii săi de serviciu și directorul unității de învățământ. ”Directorul mi-a explicat că s-au parcurs toate etapele prevăzute de legislație. Învățătorul a fost îndrumat, consiliat, însă are o tulburare care a fost evidențiată de controalele psihologice. Conduita învățătorului nu a suferit modificări, așa că situația acestuia va fi pusă din nou în discuție în Consiliul de Administrație. Eu, în calitate de părinte, nu mi-aș lăsa copiii să fie pregătiți de un astfel de cadru didactic”, a spus, la rândul său, inspectorul școlar general. El a precizat că sesizările făcute de părinți vizează numărul mare de absențe și întârzieri ale învățătorului, comunicarea deficitară cu părinții și copiii, utilizarea unor metode pedagogice neadecvate, lipsa unei programe sau a unor planuri de lecție.

Învățătorul se apără

            Învățătorul se apără precizând că părerile părinților sunt împărțite. ”Este foarte greu când un părinte își înscrie copilul în clasa pregătitoare și acesta face un semestru cu un suplinitor, iar din semestrul al doilea învățătorul este schimbat. Eu sunt titular și deși m-am întors în ianuarie la școală, când se încheia suspendarea, mi s-au cerut tot felul de acte medicale doveditoare, în lipsa cărora nu mi s-a permis accesul în școală”, a spus, pentru ”Telegraf”, învățătorul Eugen Neamțu. Acesta a adăugat că a făcut toate examenele solicitate, iar testele psihologice efectuate l-au declarat când apt, când inapt, însă mereu i s-au solicitat și alte acte doveditoare a stării sale de sănătate.

Taguri articol


12