Un judecător din California a hotărât că gigantul informatic Google trebuie să coopereze cu Biroul federal de Investigații (FBI) într-un mandat emis de această agenție federală pentru accesarea unor mesaje email stocate pe servere aflate în afara Statelor Unite, scriu luni UPI și digitaltrends.com.
Prin mandatul emis FBI vrea să obțină accesul la conținutul unor mesaje email pe care le consideră relevante în anchetarea unei fraude.
Hotărârea, emisă vineri, vine în contradicție cu decizia justiției dată în luna iulie a anului trecut și menținută în ianuarie anul acesta într-un proces pe care compania Microsoft l-a câștigat în fața guvernului federal pe o speță care viza accesul federalilor la datele stocate de compania IT pe serverele sale din Irlanda.
Atât organizația American Civil Liberties Union cât și Camera de Comerț a SUA au aplaudat deciziile din lunile iulie și ianuarie ale justiției americane.
Vineri, judecătorul magistrat Thomas Rueter a hotărât că cererea FBI este legală pentru că mesajele email sunt ușor de transferat și pot fi citite pe teritoriul Statelor Unite.
''Google de obicei își transferă datele de la un centru de date la altul fără ca utilizatorul să aibă cunoștință de acest lucru'', a scris Rueter în decizia dată. ''Astfel de transferuri nu interferează cu dreptul de posesie sau acces al clientului în datele de utilizator. Chiar dacă transferul ar interfera cu controlul proprietarului contului asupra informațiilor sale, acest amestec este minimal și temporar'', conform hotărârii.
Cei de la Google au anunțat deja că vor ataca decizia mai departe în instanță. În aceeași măsură, Departamentul de Justiție ar putea decide asupra posibilității de a duce speța din cauza Microsoft în fața Curții Supreme a SUA.