Un judecător din Washington recunoaşte legalitatea detenţiei unui yemenit la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un judecător din Washington recunoaşte legalitatea detenţiei unui yemenit la Guantanamo

Externe 30 Ianuarie 2009 / 00:00 347 accesări

Un judecător federal din Washington a recunoscut, miercuri, legalitatea reţinerii la Guantanamo a unui cetăţean din Yemen, la mai puţin de o săptămînă după ce preşedintele Barack Obama a anunţat reexaminarea dosarului fiecărui deţinut de către o comisie interguvernamentală. Judecătorul federal Richard Leon a respins, miercuri, apelul depus de Ghaleb Nassar Al-Bihani, apreciind că administraţia americană a adus suficiente dovezi, în cadrul audierilor de la 15 şi 16 ianuarie, conform cărora deţinul este un inamic combatant.

Deţinuţii de la Guantanamo beneficiază, în urma deciziei Curţii Supreme, la 12 iunie, de dreptul constituţional de a face recurs în faţa justiţiei federale pentru ca aceasta să decidă dacă reţinerea lor este justificată. În cazul lui Bihani, însă, procesul s-a desfăşurat în timpul administraţiei anterioare. De atunci, Barack Obama a anunţat închiderea centrului de la Guantanamo în termen de un an şi analiza atentă a dosarelor pentru fiecare caz în parte, de către un grup de lucru co-prezidat de secretarul Apărării şi cel al Justiţiei. Alţi judecători federali, responsabili cu dosarele a circa 240 de deţinuţi de la Guantanamo, au amînat cu cîteva săptămîni audierile deja programate, la cererea noii administraţii, timp necesar pentru a formula o definiţe clară a termenului de inamic combatant.

Potrivit procurorilor, Bihani a părăsit Yemenul pentru a se alătura talibanilor şi reţelei teroriste al-Qaida împotriva SUA şi aliaţilor acestora, în Afganistan, la sfîrşitul lui 2001. Potrivit judecătorului, deţinutul a recunscut că a benficiat de pregătire militară, pînă în iunie 2006, după care a afirmat contrariul. Curtea a apreciat atunci că elementele prezentate de apărare sînt insuficiente. Bihani este al zecelea prizonier de la Guantanamo a cărui situaţie este analizată de justiţia federală. Detenţiile a şase deţinuţi au fost considerate ilegale, iar patru, justificate.

Ieri, un judecător militar de la Guantanamo a refuzat să suspende procedura judiciară lansată împotriva unui cetăţean saudit, acuzat de implicare în atentatul vizînd nava USS Cole, din anul 2000, în pofida unei cereri în acest sens a preşedintelui Barack Obama. ”Judecătorul James Pohl a respins cererea depusă de acuzare pentru suspendarea procedurii judiciare timp de 120 de zile”, a afirmat Jeffrey Gordon, un purtător de cuvînt al Pentagonului. În această situaţie, noua administraţie va trebui să decidă dacă va retrage acuzaţiile vizîndu-l pe Abd al-Rahim al-Nashiri, pentru a pune capăt procedurii. Nashiri, în vîrstă de 43 de ani, este unul dintre cei şase deţinuţi de la Guantanamo care riscă pedeapsa cu moartea şi unul dintre cei trei despre care CIA a recunoscut că i-a supus simulării înecului, o tehnică pe care unii o consideră tortură. El urmează să anunţe cum pledează în 9 februarie. Născut la Mecca, el este acuzat că a ajutat doi extremişti islamişti care au lansat o barcă plină cu explozibili în coca vasului USS Cole, ancorat în portul Aden din Yemen. Atentatul s-a soldat cu moartea a 17 puşcaşi marini americani. Arestat în 2002, el a fost deţinut de CIA într-o închisoare secretă, înainte de a fi transferat la Guantanamo în 2006. În seara învestiturii sale, noul preşedinte american i-a cerut secretarului Apărării, Robert Gates, ca procurorii să ceară suspendarea procedurilor timp de 120 de zile, pînă cînd va fi decisă soarta tribunalelor de excepţie de la Guantanamo, foarte controversate. A doua zi, doi judecători, inclusiv cel însărcinat cu dosarul a cinci persoane acuzate că ar fi organizat atentatele din 11 septembrie 2001, au acceptat cererea.

Taguri articol


12