Jurnalistul şi cercetătorul specialist în mişcarea jihadistă din Sinai, Ismail Alexandrani, a fost condamnat la zece ani de închisoare de un tribunal militar egiptean, a anunţat marţi avocatul său, informează miercuri France Presse.
Alexandrani, arestat în noiembrie 2015, este acuzat că face parte din Frăţia Musulmană, confreria panislamică declarată organizaţie teroristă de Egipt în 2013, precum şi de publicarea de secrete militare, a explicat Tarek Abdel Aal.
El este de asemenea acuzat de difuzarea unor informaţii ce ar putea submina securitatea naţională în interviurile şi articolele sale, a adăugat avocatul, asigurând de asemenea că va face apel.
Arestat în urmă cu doi ani şi jumătate la întoarcerea sa de la Berlin pe aeroportul din Hurghada, staţiune de la malul Mării Roşii, el este de atunci ţinut în detenţie provizorie. Specialist mai ales în problema jihadistă din nordul Sinaiului, unde forţele de securitate luptă împotriva unui insurecţii conduse de gruparea Stat Islamic, Alexandrani s-a dus în Germania pentru a ţine cursuri privind situaţia din Egipt, potrivit soţiei sale Khadija Gaafar. El este de asemenea cunoscut pentru scrierile sale împotriva regimului şi criticile sale la adresa rolului armatei în politică.
Revista franceză "Orient XXI", la care contribuie, a confirmat sentinţa. La sfârşitul anului 2017, ONG-ul Reporteri fără Frontiere a cerut eliberarea sa "necondiţionată". Acest verdict "ilustrează represaliile vicioase ale guvernului împotriva jurnaliştilor care abordează probleme sensibile", a estimat directoarea pentru Orientul Mijlociu de la Human Rights Watch, Sarah Leah Whitson. Asociaţiile de apărare a drepturilor omului îl acuză pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi de instituirea unui regim represiv nu numai împotriva islamiştilor, dar şi treptat contra oricărei forme de disidenţă. Al-Sissi a fost ales în 2014, la un an după ce a condus lovitura de stat militară împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în funcţia de şef al statului în martie 2018.