Un laptop care conţinea date medicale importante depre 2.500 de pacienţi care participau de şapte ani la un studiu efectuat de Institutul Naţional de Sănătate din SUA a fost furat în luna februarie. Informaţiile de pe laptop-ul respectiv nu erau criptate, în pofida prevederilor legii care reglementează stocarea datelor cu caracter confidenţial. Laptop-ul NIH cuprindea date medicale, printre care nume, diagnostice medicale şi detalii despre afecţiunile caridace ale pacienţilor examinaţi. Oficialii din cadrul Institutul Naţional de Sănătate nu au comentat aceste dezvăluiri şi nici nu au trimis, pînă joia trecută, scrisori de notificare a pacienţilor în privinţa incidentului înregistrat cu o lună înainte. Reprezentanţii au motivat că au ezitat de teamă să nu provoace panică în rîndul populaţiei.
Un incident similar a avut loc în 2006 cînd un latop aparţinînd unui angajat al Departamentului pentru Veterani a fost furat, fiind astfel compromise date personale despre veterani şi militari în termen ai armatei americane, care au fost informaţi despre furt abia după 19 zile. Laptop-ul a fost furat la 23 februarie în comitatul Montgomery din portbagajul maşinii unui angajat al Institutului Naţional de Sănătate. Oficialii institutului american au declarat că pe latop nu erau stocate informaţii, precum numere asigurărilor sociale, numere de telefon, adrese sau informaţii de natură financiară, subliniind că furtul implică un riscă scăzut de înregistrare a unor fraude.
Incidentul este doar ultimul dintr-o serie de deficienţe înregistrate în agenţiile guvernamentale americane care gestionează astfel de date confidenţiale. Biroul guvernamental de audit a dezvăluit recent că în 19 din 24 de agenţii guvernamentale s-a semnalat cel puţin o breşă de securitate de acest tip în care au fost expuse date cu caracter personal.