Un leu mai puternic, în 2012

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Veşti bune

Un leu mai puternic, în 2012

Eveniment 22 Decembrie 2011 / 00:00 416 accesări

LEUL TESTEAZĂ APELE Leul s-a apreciat şi ieri în faţa euro, cu 0,19%, până la o referinţă de 4,3045 unităţi, iar economiştii spun că există loc şi de mai bine, ei mizând pe un curs de 4,2 unităţi, la finele anului. „O evoluţie bună a activelor cu risc relativ ridicat a ajutat moneda naţională să se aprecieze către nivelul de 4,3 unităţi/euro. O testare a acestui prag psihologic pare iminentă”, au comentat analiştii ING Bank. Tot ieri, leul a câştigat teren şi în raport cu dolarul, paritatea anunţată de banca centrală coborând de la 3,2953 la 3,2787 unităţi.

O APRECIERE DE 3% În următoarele zile şi săptămâni, leul s-ar putea aprecia cu încă 3% în faţa euro, coborând spre 4,2 unităţi, anticipează analiştii băncii JPMorgan: „Trecerea la IFRS, adică schimbarea standardelor de contabilitate, va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală. Astfel, băncile vor ajunge în situaţia de „supraprovizionare”, deoarece regulile IFRS permit reducerea provizioanelor constituite pentru credite neperformante în cuantum echivalent cu 100% din valoarea de piaţă, faţă de doar 25% în cazul standardelor actuale RAS. Ţinând cont de reglementările BNR, capitalul suplimentar obţinut astfel va fi probabil constituit în rezerve”. Conform legii, instituţiile de credit nu pot deţine poziţii pe valută mai mari decât echivalentul a 10% din fondurile proprii. Şi, din moment ce creditele în monedă străină constituie 65% din soldul total al împrumuturilor, băncile vor dori să schimbe rapid în lei provizioanele suplimentare deţinute acum în valută. Cei de la JPMorgan estimează un volum de tranzacţii de 1 - 1,5 miliarde euro pe piaţa locală, rezultat din conversia provizioanelor.

PERICOL ELECTORAL Nu e cazul să ne bucurăm însă prea devreme. Unii analişti susţin că 2012 poate fi un an volatil pentru toate valutele din regiune, iar cursul leu/euro ar putea aluneca spre 4,5 - 5 unităţi. „Condiţiile de criză din Europa s-ar putea să facă din ţări precum România şi Bulgaria ţinte atractive de plasare a banilor, pentru că aceste state au trecut deja prin multe programe de austeritate pe care alte ţări din Vest abia acum trebuie să le înceapă. Nu este exclus să vedem o întărire a leului şi intrări de capital, în ciuda previziunilor care se fac acum că vom avea ieşiri de capital, iar leul se va deprecia”, spune analistul Aurelian Dochia. Evident, cele mai probabile evenimente care ar putea dezechilibra cursul leu/euro în 2012 sunt cele externe. „Europa va lua o decizie - fie salvează sistemul financiar al zonei euro şi stabilizează situaţia, fie merge către disoluţie, caz în care derapajele, inclusiv ale cursului, sunt inevitabile”, mai spune Dochia. Pe plan intern, evenimentele care pot duce cotaţia leu/euro peste pragul de 4,5 unităţi ţin de respectarea disciplinei bugetare şi fiscale în perioada alegerilor. În cel mai pesimist scenariu, Dochia spune că euro ar putea ajunge să fie cotat cu 5 lei.

UN AN VOLATIL De aceeaşi părere este şi directorul de investiţii al fondului de pensii Eureko, Radu Crăciun, care nu se aşteaptă la o tendinţă clară în 2012: „O dobândă de politică monetară în scădere nu va fi de natură să sprijine un leu mai puternic. Pe baza ştirilor care vor veni, vom vedea în continuare suişuri şi coborâşuri. Cel mai probabil, cursul va fluctua în intervalul 4,2 - 4,44 unităţi”. Potrivit spuselor lui Crăciun, printre evenimente care ar putea influenţa evoluţia leului se numără retrogradarea ratingurilor statelor din zona euro, deciziile politice întârziate sau ieşirea Greciei din uniunea monetară. Şi analistul financiar Bogdan Baltazar este optimist, mizând pe un curs de 4,15 - 4,20 lei/euro: „Moneda europeană va slăbi în 2012, ceea ce nu e deloc rău pentru noi. Pe plan intern, România trebuie să încerce să-şi păstreze competitivitatea. Altfel, riscăm să derapăm, iar cursul va fi primul care va prelua acest derapaj”.

Taguri articol


12