Un lider islamist susţine că România ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Am intrat în „lumea bună”!

Un lider islamist susţine că România ar putea fi ţinta unor atacuri teroriste

Eveniment 05 Octombrie 2012 / 00:00 620 accesări

Liderul islamist Omar Bakri declară într-un interviu publicat de cotidianul bulgar ”24 ceasa” că Bulgaria, România, dar şi alte state pot fi ţinte ale atentatelor teroriste. ”Din moment ce Islamul a pătruns într-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori să-l elibereze într-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Răsărit, de asemenea. România, Albania, Macedonia, Serbia şi Kosovo, Bosnia... Însă din cauza trupelor sale în Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria este o ţintă legitimă. Noi considerăm că pot fi săvârşite atentate în inima Bulgariei. Se poate şi în România, şi în alte state. Aceasta depinde de tactica şi strategia la faţa locului. Atentatul de la Burgas a fost împotriva unei ţinte israeliene. De aceea, toţi cei care au murit acolo sunt fii de israelieni şi între ei există mulţi oameni importanţi. Ei au multă putere”, a spus el. Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriană, cu puternice legături cu reţeaua teroristă al-Qaida. În 2005, presa scria că zeci de membri ai grupului pe care el îl conducea la acea vreme, al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigaşe sau au făcut parte din reţeaua de susţinere a al-Qaida. El a stat 20 de ani la Londra, iar după atentatele din iulie 2005 a plecat în Liban, interzicându-i-se revenirea în Marea Britanie. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională de Presă din Liban anunţa că Bakri se află printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detenţie pe viaţă, ca urmare a acuzaţiilor de terorism.

”Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri. În orice caz, România şi-a asumat anumite proiecte cu caracter strategic, aşa cum este scutul antirachetă, într-un efort mult mai larg, nu doar relaţia bilaterală de parteneriat strategic cu SUA, ci şi o contribuţie la viitorul Alianţei. Ne-am asumat aceste proiecte, suntem aliaţi fideli ai SUA şi NATO, cu tot ceea ce înseamnă aceste riscuri”, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean. El a adăugat că ”instituţiile statului român şi-au făcut datoria pe deplin, au monitorizat ceea ce era de descurajat, au descurajat sau sancţionat ceea ce era de sancţionat sau descurajat”.

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu, consideră că declaraţiile lui Omar Bakri ar trebui verificate rapid, însă crede că ţara noastră poate face faţă ameninţării. ”N-aş pune mare accent pe ce a declarat Omar Bakri, el trăieşte în Liban, o ţară care-şi caută drumul spre linişte, declaraţia nu vine dintr-o ţară precum Afganistan”, a spus Georgescu pentru Ziare.com. ”România are o atenţie deosebită asupra terorismului mondial, suntem în permanentă colaborare cu serviciile de informaţii din ţările NATO şi UE, avem experienţă, ştim să gestionăm ameninţările. Sunt convins că nu vom avea atentate teroriste în România, dar trebuie să fim atenţi”, a mai declarat fostul şef SRI.



12