Champix, un medicament anti-fumat, care imită efectele nicotinei şi este de două ori mai eficace decît tratamentele împotriva fumatului existente în prezent, ar putea combate cu succes şi alcoolismul, potrivit unei echipe de cercetători americani. Produsul Champix (tartrat de vareniclină), descoperit şi dezvoltat de compania Pfizer, este conceput special pentru cei care au decis să renunţe la fumat. Tratamentul a fost aprobat pentru comercializare în SUA şi Europa din 2006, iar în luna iunie a fost lansat şi în România.
Champix este un tratament care nu conţine nicotină. El influenţează receptorii de nicotină, reducînd senzaţia de satisfacţie pe care oamenii o obţin în timpul fumării unei ţigări, eliminînd pofta şi alte simptome ale sevrajului. Molecula Champix se bazează pe o substanţă care se găseşte în frunzele de salcîm galben (cytisus laburnum), care în timpul celui de-al doilea război mondial erau utilizate de soldaţi ca înlocuitor de nicotină. O echipă de cercetători de la Universitatea din San Francisco a dorit să afle, ţinînd cont că de obicei alcoolul este însoţit de tutun, dacă medicamentul poate acţiona şi împotriva alcoolismului. Cercetătorii au testat efectul tartratului de vareniclină asupra cobailor din laborator care au consumat cantităţi uriaşe de alcool, o perioadă de cinci luni. În urma unei administrări constante a medicamentului, cobaii s-au arătat, treptat, mai puţin interesaţi de alcool.
Rezultatele studiului par a indica faptul că medicamentul contribuie la reducerea plăcerii obţinute prin consumul de alcool. În plus, după fiecare nouă administrare, cobaii consumau mai puţin alcool decît înainte.