Un studiu efectuat de cercetători internaţionali, publicat în revista ştiinţifică JAMA, arată că donanemab ar putea încetini declinul cognitiv cu aproximativ o treime, dacă este administrat în fazele incipiente ale bolii. Medicamentul cu anticorpi ajută în stadiile incipiente ale bolii prin inhibarea unei proteine care se acumulează în creierul persoanelor cu acest tip de demență.
La cercetare au participat 1736 de persoane, dintre care jumătate au primit medicamentul intravenos, la fiecare patru săptămâni, iar cealaltă jumătate un tratament Placebo. În urma administrării tratamentului, specialiştii au constatat că progresia afecţiunii participanţilor cărora li s-a administrat donanemab în faze incipiente ale bolii a încetinit cu până la 40%. De asemenea, jumătate dintre participanţi au putut întrerupe administrarea tratamentului după un an, în contrast cu timpul stabilit iniţial de 76 de săptămâni, datorită eliminării suficiente a depozitelor de proteine beta-amiloid din creier.
Deşi autorii studiului au constatat efecte benefice ale medicamentului, avertizează că tratamentul prezintă riscuri şi efecte secundare semnificative, printre care inflamarea creierului, observată la o treime dintre participanţii la studiu. Dintre aceştia, doi voluntari au decedat.
Donanemab este un medicament conceput pentru Alzheimer şi conţine anticorpi care elimină placile amiloid (un tip de depozite de proteine) depuse în spaţiile dintre celulele creierului, care au efecte dăunătoare asupra neuronilor. Cercetătorii au specificat că, din cauza naturii afecţiunii, medicamentul are efect doar în cazul bolii Alzheimer, nu și al altor tipuri de demență, cum ar fi demența vasculară. De asemenea, subliniază că Alzheimer este o afecţiune complexă și că, la momentul actual, nu este clar dacă tratamentul va continua să aibă efect pe o perioadă mai lungă de timp.
Donanemab, produs de o companie farmaceutică americană, funcționează în mod similar cu lecanemab, care s-a dovedit că încetinește boala. Ambele implică riscuri considerabile pentru pacient.
Surse: Biziday, BBC