Un miliard de dolari pentru un sistem de reacţie în caz de poluare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un miliard de dolari pentru un sistem de reacţie în caz de poluare

Monden 23 Iulie 2010 / 00:00 2778 accesări

Patru mari grupuri petroliere, ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips şi Shell, vor aloca fonduri de un miliard de dolari pentru pregătirea unui sistem de reacţie comun în cazul producerii unor noi poluări de amploare. Cele patru grupuri petroliere au anunţat un plan pentru construcţia şi amplasarea unui sistem de răspuns rapid, care va putea capta petrolul şi opri scurgerile în cazul unor viitoare explozii de puţuri în apele de adâncime din Golful Mexic. Finanţarea iniţială a sistemului va beneficia de fonduri în valoare de un miliard de dolari, la care se vor adăuga şi costuri suplimentare de întreţinere şi funcţionare. Sistemul ar urma să poată funcţiona la adâncimi de 3.000 de metri şi să poată prelua până la 100.000 de barili de petrol pe zi. Noul sistem va fi flexibil, adaptabil şi va putea începe să fie amplasat în 24 de ore de la producerea accidentului, putând fi utilizat în cazul mai multor tipuri de puţuri sau echipamente petroliere, cu diferite debite şi în diferite condiţii meteorologice. Sistemul trebuie să ofere avantaje esenţiale în raport cu actualele echipamente de reacţie, deoarece va fi proiectat dinainte, construit şi disponibil pentru amplasare rapidă în apele de adâncime din Golful Mexic.

O echipă de ingineri maritimi şi genişti civili din cele patru companii lucrează deja pentru proiectarea sistemului, iar echipe speciale vor asigura întreţinerea, inspecţia şi pregătirea dispozitivului şi a echipamentului submarin. Efortul comun va fi desfăşurat în cadrul unei organizaţii non-profit, din care vor fi invitate să facă parte şi alte companii. Organizaţia îşi propune să accelereze îmbunătăţirea securităţii pe platformele de forare în ape de adâncime, precum şi să contribuie la protejarea mediului în Golful Mexic, care asigură 30% din producţia de petrol şi gaze americană, asigurând 170.000 de locuri de muncă. La trei luni după explozia şi scufundarea platformei petroliere Deepwater Horizon, exploatată de British Petroleum, grupul britanic nu a reuşit încă să stopeze definitiv scurgrea de petrol care a provocat cea mai gravă poluare din istoria SUA.

La rândul lor, autorităţile chineze continuă să depună eforturi pentru limitarea petei de petrol din nord-estul ţării, existând riscuri majore asupra mediului. Sute de ambarcaţiuni participă la operaţiunile de limitare a poluării în portul Dalian, după explozia a două oleoducte, acum aproape o săptămână. Conform autorităţilor, circa 1.500 de tone de petrol au fost deversate în Marea Galbenă, în largul provinciei Liaoning. Pata se întinde pe o suprafaţă de 435 de kilometri pătraţi, deşi publicaţia ”Shenyang Evening News” afirmă că este acoperită o suprafaţă de 946 de kilometri pătraţi. Compania China National Petroleum Corp, proprietarul oleoductelor, a anunţat că 400 de tone de petrol au fost recuperate. Impactul asupra vieţii marine şi a oamenilor ar putea dura cel puţin zece ani.



12