Un milion de europeni pot lua iniţiative legislative la nivelul UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un milion de europeni pot lua iniţiative legislative la nivelul UE

Externe 16 Decembrie 2010 / 00:00 330 accesări

Comisia Europeană (CE) va trebui să ia în considerare elaborarea unei legi noi europene dacă acest lucru este solicitat de cel puţin un milion de cetăţeni UE, conform unui proiect aprobat de Parlamentul European (PE). „Din acest moment, Uniunea Europeană adoptă democraţia participativă. Cetăţenii au acum acelaşi drept de iniţiativă politică pe care îl avem aici, în Parlament şi în Consiliu. De acum, decizia de a acţiona este în mâinile lor”, a declarat raportorul Alain Lamassoure, dijn partea Partidului Popular European, în dezbaterea ce a precedat votul. Proiectul a fost aprobat cu 628 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 24 de abţineri.

Conform noii reglementări, un comitet al cetăţenilor, format persoane din cel puţin şapte state membre, va putea să înregistreze o iniţiativă la CE. După ce Executivul de la Bruxelles a făcut o verificare iniţială asupra admisibilităţii, comitetul va putea începe strângerea de semnături, pe hârtie sau online. Iniţiatorii vor avea la dispoziţie 12 luni pentru a colecta milionul de semnături necesare, fiind necesar ca semnăturile să provină din cel puţin un sfert din statele membre UE. Un număr minim de declaraţii de susţinere trebuie să fie obţinute în fiecare stat membru pentru ca acestea să conteze pentru acest sfert, numărul variind de la 3.750 de semnături în Malta la 74.250 de semnături în Germania. Pentru România, numărul minim de semnături pentru o astfel de iniţiativă este de 24.750. Consiliul UE urmează să adopte oficial noua legislaţie în câteva săptămâni. Ulterior, statele membre vor avea la dispoziţie un an pentru adoptarea legislaţiei naţionale necesare. Cetăţenii UE ar urma să poată lansa astfel de iniţiative de la începutul anului 2012.

Pe de altă parte, PE a respins propunerea de introducere a unui permis european unic de muncă şi de sejur pentru imigranţii legali, acţiune susţinută de dreapta, dar denunţată de stânga ca fiind discriminatorie. Propunerea avea ca scop să permită imigranţilor legali veniţi din ţări din afara UE să obţină un permis de sejur şi de muncă printr-o singură procedură şi la un ghişeu unic. Dar aceasta urma să nu se aplice muncitorilor sezonieri, muncitorilor detaşaţi, refugiaţilor şi muncitorilor independenţi, domenii acoperite de alte proiecte de reglementări europene. În plus, Guvernele ar fi putut cere, de exemplu, un anumit nivel de cunoaştere a limbii, pentru a le oferi acces la educaţie şi formare profesională. Aprobarea unei serii de amendamente prezentate de socialişti i-a condus, în final, pe conservatori, să voteze contra noii versiuni a propunerii, care a fost respinsă cu 350 de voturi la 306 şi 25 de abţineri.



12