Un milion de lire sterline împotriva infractorilor romi din Anglia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un milion de lire sterline împotriva infractorilor romi din Anglia

Politică 25 Septembrie 2008 / 00:00 592 accesări

Scotland Yard-ul britanic va face echipă cu Poliţia Română într-o operaţiune a căror costuri necesită un milion de lire sterline pentru a combate traficul de copii în Marea Britanie. În acest sens se va forma o echipă mixtă compusă din poliţişti români şi englezi, finanţată de Comisia Europeană. Aceasta va avea sediul în Westminster, unde se desfăşoară intense activităţi criminale ce implică grupări infracţionale de rromi care exploatează copii. Poliţiştii vor fi asistaţi de Agenţia de Vămi a Marii Britanii şi de Centrul de Trafic Uman din Regatul Unit. Proiectul va include şi oportunităţi de reabilitare pentru cei exploataţi de grupările criminale.

Poliţiştii britanici estimează că fiecare copil poate aduce bandelor de infractori rromi pînă la 100.000 de lire sterline pe an, în vreme ce întreaga afacere se ridică la un miliard de lire sterline pe an. Pe străzile din Marea Britanie sînt exploataţi peste 1.000 de copii care sînt forţaţi să cerşească, să fure din poşete şi din buzunarele oamenilor. Copiii exploataţi în activităţi infracţionale sînt învăţaţi diferite tehnici pentru a fura cărţi de credit, bani şi telefoane. O parte dintre aceştia se specializează în dans şi cîntat pentru a distrage atenţia trecătorilor, apoi îi abordează şi le fură obiecte din buzunare. Alţi copii rromi intră în restaurante şi fură de pe mesele oamenilor. „Desigur, nu numai românii sînt cei care cauzează această problemă. Sînt rromii care exploatează rromi. Scopul este să-i aducem în faţa justiţiei pe cei acuzaţi de trafic de fiinţe umane şi exploatarea membrilor vulnerabili ai comunităţii rrome. Vom căuta să demontăm reţelele criminale prin orice modalităţi, urmărind penal suspecţii atît în România, cît şi aici. Vom urmări şi confisca cîştigurile infracţionale\", a spus Bernie Gravett, şef al poliţiei din Westminster.

Poliţiştii din Westminster au identificat prima oară problema în 2004. Grupările erau bine organizate, iar copiii exploataţi de părinţi spuneau că au sub 10 ani, pentru a evita aducerea în faţa justiţiei. O fată, care avea de fapt 14 ani, a fost reţinută de peste 400 de ori! De la 1 ianuarie 2007, infracţiunile în care au fost implicaţi cetăţeni români din Marea Britanie au crescut cu mai bine de 700 la sută, potrivit Evening Standard. Unele grupări de rromi se ocupă, de asemenea, cu clonări de carduri bancare sau copierea datelor confidenţiale ale clienţilor de bănci. Poliţiştii au organizat raiduri în 15 domicilii din Slough, anul acesta, după o anchetă de opt luni. Dintre cei 221 de rezidenţi ai caselor, 33 erau copii cu vîrste între 10 şi 17 ani, iar 74 aveau sub 10 ani. La o lună după raiduri, furturile din buzunare în Westminster au scăzut cu 100%. Copiii salvaţi în operaţiune au fost fie înapoiaţi părinţilor, fie luaţi în grija serviciilor sociale.



12