Un milion de locuri de muncă neocupate, până în 2020

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un milion de locuri de muncă neocupate, până în 2020

Monden 06 Aprilie 2011 / 00:00 601 accesări

Un sistem deficitar. În sistemul medical din Europa vor exista un milion de locuri de muncă neocupate, până în 2020, ceea ce va reprezenta un risc serios pentru pacienţi şi va crea inegalităţi în asigurarea serviciilor de specialitate, a subliniat, ieri, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, John Dalli. Prezent la o reuniune informală a miniştrilor Sănătăţii din UE, la Godollo, lângă Budapesta, oficialul european a făcut apel, totodată, la acordarea de stimulente tinerilor care aleg o carieră în sistemul medical. Ministrul maghiar al Resurselor, Miklos Rethely, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a UE, a remarcat cu acest prilej că un important număr de profesionişti din domeniu pleacă din Ungaria, pentru a căuta de lucru în ţări occidentale, dar în egală măsură, imigranţi din Europa de est vor să se angajeze în sistemul medical din Ungaria.

Acces la slujbe. Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a prezentat, ieri, foaia de parcurs pentru integrarea romilor, ce devine un obiectiv al statelor membre în strategia de creştere a UE pentru 2020. Planurile naţionale de acţiune menite să garanteze accesul romilor la educaţie, slujbe, sănătate şi locuinţe trebuie să fie prezentate până în decembrie, pentru o primă evaluare în primăvara lui 2012. Strategia de creştere a UE pentru 2020, care se vrea inteligentă, durabilă, nu poate permite marginalizarea economică şi socială a celei mai importante minorităţi europene, spune documentul adoptat de CE.

Obiectivele de integrare a romilor nu sunt însoţite de măsuri de constrângere sau eventuale sancţiuni pentru statele care nu vor marşa. CE promite însă ca în fiecare an să publice un raport pe care să îl prezinte Consiliului şi Parlamentului European, pe tema progreselor realizate de fiecare stat membru. CE a citat un studiu al Băncii Mondiale potrivit căruia, o mai bună integrare a romilor pe piaţa muncii ar ameliora cu circa două miliarde de euro finanţele unor ţări ca România sau Cehia. Comisarul european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Laszlo Andor, a declarat: ”Persistenţa excluderii romilor este inaccetabilă în Europa secolului XXI, construită pe principiile egalităţii, democraţiei şi legii. Condiţiile în care trăiesc majoritatea romilor şi relaţiile lor cu societatea s-au înrăutăţit. Pentru unele state va fi imposibil să se ajungă la obiectivele Europa 2020, fără rezultate majore în integrarea romilor”. Mai rămâne ca romii să se şi apuce de învăţat şi de muncă!



12