Coreea de Sud şi SUA au început ieri manevrele aeronavale comune, la care participă şi portavionul american George Washington, într-un context extrem de tensionat. Coreea de Nord a avertizat că aplicaţiile pot avea consecinţe imprevizibile. Totodată, Coreea de Sud şi Japonia analizează cu prudenţă propunerea chineză privind convocarea unor consultări de urgenţă privind situaţia tensionată din Peninsula Coreeană. China a propus convocarea, la începutul lunii decembrie, la Beijing, a unei reuniuni a celor şase ţări participante la negocierile privind programul nuclear nord-coreean, cele două Corei, SUA, Japonia, Rusia şi China.
Coreea de Nord a bombardat, marţi, insula locuită sud-coreeană Yeonpyeong, provocând moartea a patru persoane. Regimul de la Phenian ameninţă în continuare că va riposta printr-un contraatac militar fără milă în faţa oricărei intruziuni în spaţiul său maritim. Regimul de la Phenian nu recunoaşte traseul liniei de demarcaţie, ce trasează frontiera maritimă dintre Nord şi Sud şi a fost stabilită de ONU după războiul din Coreea (1950 - 1953).
Autorităţile sud-coreene au cerut ziariştilor aflaţi pe insula Yeonpyeong să revină pe continent până duminică seară, din cauza riscului unor acte de provocare ale omologilor de la Phenian. Comunicatul oficial al Ministerului Apărării arată că este imposibilă prevederea tipului de acţiuni de provocare la care va recurge Coreea de Nord, folosind ca justificare manevrele militare comune la care participă Coreea de Sud şi SUA şi nu poate garanta securitatea jurnaliştilor în cazul în care aceştia rămân pe insulă. La Yeonpyeong se află în prezent circa 400 de ziarişti, în timp ce majoritatea celor 1.300 de locuitori s-au refugiat deja pe continent. Aplicaţiile vor dura patru zile şi se vor desfăşura cu participarea unui portavion american. SUA au afirmat că manevrele reprezintă o demonstraţie de forţă, având drept scop consolidarea descurajării la adresa Coreei de Nord.
Surse guvernamentale sud-coreene au afirmat că regimul nord-coreean a instalat în apropierea liniei de demarcaţie rachete sol-aer SA-2, ce ar putea viza avioanele de luptă sud-coreene care se apropie de graniţă. Exerciţiile au loc într-o zonă sensibilă, între Peninsula Coreeană şi China, iar oficialii de la Beijingul şi-a declarat la rândul lor opoziţia faţă de orice acţiune militară neautorizată în interiorul zonei economice exclusive a Chinei. Peste un milion de militari sunt mobilizaţi de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două Corei, în aşa-numita zonă demilitarizată, de fapt cea mai militarizată din lume. Linia de demarcaţie, care are o lungime de 250 de kilometri şi o lăţime de patru, se prelungeşte şi în zone maritime disputate, unde apar de multe ori incidente, cum s-a întâmplat şi la începutul acestei săptămâni.