Într-un mic laborator ferit de ochii lumii graţie arborilor căţărători Banyan, aflat în incinta Grădinii Botanice Tropicale Fairchild din Miami, oameni de ştiinţă şi voluntari pregătesc punerea în aplicare a unui proiect inedit. Sunt puse la germinat mii de răsaduri de orhidee, cu intenţia de a revigora flora tradiţională a statului Florida. Cel puţin 50.000 de bulbi de orhidee aşteaptă să fie transplantaţi de-a lungul străzilor din sudul statului Florida, pentru a restabili “pădurea colorată” care odinioară era blazonul statului. Ambiţia vizează nu numai plantarea florilor, ci şi readucerea insectelor care trebuie să le polenizeze, fără de care orhideele nu pot supravieţui.
Obsesia nativilor din statul american Florida pentru orhidee a fost detaliată de jurnalista Susan Orlean în cartea sa “The Orchid Thief”, în care se vorbeşte despre arestarea unui bărbat şi despre nativii indieni din tribul Seminole care au încercat să tragă profit din cultivarea unei specii rare, botezată Orhideea-Fantomă. Efortul de a reintroduce orhideele în mediul lor natural în împrejurimile oraşului Miami a fost inspirat de o iniţiativă similară demarată la Singapore, la mijlocul anilor ’90. Din totalul de 229 de orhidee specifice florei statului Florida, 170 au dispărut şi 54 sunt protejate prin lege, fiind, din păcate, pe cale de dispariţie. În ultimele două decenii, cercetătorii au reuşit să reintroducă în mediul natural 18 specii de orhidee odată dispărute în sălbăticie. Printre acestea, subspecii de Orhidee-Tigru, cea mai des întâlnită formă a florii din lume. În Florida erau specifice foarte multe specii care parazitau palmierii, precum Orhideea-Trabuc, care atârnau odinioară precum lianele şi încântau cu inflorescenţele lor galbene-maro. O altă specie în pericol în prezent este Orhideea Roz de Pin, care se agaţă de acest conifer şi pare să-l împodobească ca pe un brad de Crăciun, cu flori de culoarea lavandei.
Orhideele au rămas plante foarte misterioase. Şi în prezent, oamenii de ştiinţă ştiu puţine despre ceea ce face ca aceste plante să prospere. Speciile cele mai uimitoare înfloresc cât mai puţin, uneori o dată la câţiva ani. În interiorul laboratorului Grădinii Botanice Tropicale Fairchild din Miami, unele specii de orhidee au germinat în diferite intervale de timp şi uneori chiar şi în întuneric total. Seminţele, unele la fel de mici ca un fir de praf, sunt plantate în diferite concentraţii de sol cu nutrienţi, pentru a vedea care stimulează creşterea cea mai rapidă, pentru ca plantele să fie ajutate să reziste în sălbăticie. Nivelul ridicat de poluare şi schimbările climatice pun în pericol însă orhideele, probleme pentru care specialiştii nu au deocamdată soluţii. La munca de Sisif s-au înhămat alături de specialişti şi 250 de elevi din sistemul public de învăţământ din districtul Miami-Dade, care vor ajuta în campania de plantare şi apoi vor monitoriza plantele şi le vor îngriji. Grădina botanică Fairchild este doar una dintre cele 34 de instituţii care contribuie la nivel naţional în SUA, alături de Centrul pentru Conservarea Plantelor, cu sediul Missouri, la coordonarea eforturilor de conservare şi studiază impactul pierderii şi reintroducerea speciilor indigene.