Miniştrii Guvernului Boc demonstrează, încă o dată, că sunt complet rupţi de realitate. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că previziunile specialiştilor din domeniu cu privire la numărul de şomeri ce va fi înregistrat în 2010 sunt exagerate. Potrivit acestuia, un milion de şomeri în 2010 este o anticipare exagerată. „Când se fac anticipări, acestea ar trebui să fie şi fundamentate. N-am văzut încă, în aceste anticipări (legate de cifra şomerilor în 2010 - n.r.) fundamentări care să explice o astfel de creştere. Mie mi se pare o cifră exagerată, mai ales că trendurile care se petrec în acest domeniu, mă refer la şomaj se ridică la 7,8% acum, la începutul anului. Mi-e greu să cred că la un moment dat o să ajungem la acel 10% de care se vorbeşte”, a declarat Mihai Şeitan. El a adăugat că evoluţia firească a şomajului în acest an se referă la o creştere a ratei şomajului până la 8 - 8,5% în primul trimestru, urmând ca din al doilea trimestru o parte din şomeri să fie absorbiţi pe piaţa muncii, ca urmare a măsurilor de recalificare. „Încercăm să ajutăm companiile să îşi păstreze oamenii, prin prelungirea măsurii privind şomajul tehnic. Mai exact, întreprinderile care nu-şi disponibilizează angajaţii să fie scutiţi, pe o anumită perioadă de timp, de plata contribuţiilor sociale\", a mai declarat ministrul Muncii.
PENTRU 2010, 40.000 DE ŞOMERI ANUNŢAŢI. În ciuda declaraţiilor mai mult decât optimiste ale oficialului român, realitatea pare să dea dreptate specialiştilor. Având în vedere că, la sfârşitul anului 2009, cifra şomerilor, la nivel naţional, atingea aproximativ 700.000 de persoane face ca afirmaţiile specialiştilor să nu pară atât de exagerate pe cât susţine ministrul Muncii. Primele semne privind concedierile în 2010 s-au arătat încă din decembrie 2009, când angajatorii au anunţat, pentru primele luni ale acestui an, disponibilizarea a 3.000 de oameni. De asemenea, sfârşitul lunii decembrie a venit cu o veste şi mai proastă: aproximativ 33.000 de posturi din învăţământ vor fi desfiinţate, în două tranşe.
DISPONIBILIZĂRI LA CFR. De asemenea, tot în luna decembrie, conducerea CFR Marfă a anunţat că va disponibiliza 6.380 de angajaţi. „Am primit, pe 11 decembrie, o notificare din partea conducerii societăţii prin care eram anunţaţi că vor fi disponibilizaţi peste 6.000 de angajaţi. Am răspuns notificării, potrivit prevederilor Codului Muncii şi urmează ca, de mâine (astăzi - n.r.) să începem negocierile cu conducerea CFR Marfă”, a declarat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Gheorghe Spânu. Sindicaliştii intenţionează, pe cât posibil, să reducă numărul angajaţilor care urmează să îşi piardă locul de muncă. La nivelul judeţului Constanţa, din cei aproximativ 2.100 de angajaţi ai CFR Marfă, 600 îşi vor pierde slujba. Vicepreşedintele FNFMC speră ca numărul salariaţilor constănţeni disponiobilizaţi să se reducă, având în vedere că în ultimul an activitatea Regionalei CFR Marfă Constanţa a crescut. Acestea sunt doar o parte din concedierile anunţate în sectorul bugetar. Este de aşteptat ca şi mediul privat să recurgă la concedieri pentru a reduce pierderile provocate de criza economică. În aceste condiţii, un milion de şomeri în 2010 nu mai pare o anticipare exagerată.