Un mort la trei zile pe şoselele constănţene

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un mort la trei zile pe şoselele constănţene

Eveniment 08 Noiembrie 2008 / 00:00 2254 accesări

Aproape o mie de accidente

Bilanţul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa (SPR), întocmit pe ultimele nouă luni, dă la iveală date cutremurătoare: 83 de persoane şi-au pierdut vieţile, iar alte 145 au fost grav rănite în cele aproape o mie de accidente rutiere produse, de la începutul anului, pe şoselele Constanţei. Poliţiştii au înregistrat 177 de accidente grave şi aproape de patru ori mai multe accidente uşoare - respectiv 802 - soldate cu 1.040 de victime.

Pietonii, principalele cauze ale producerii accidentelor

Potrivit poliţiştilor, majoritatea accidentelor rutiere s-au produs din vina pietonilor, care s-au angajat în traversarea străzii prin loc nepermis şi fără să se asigure: 127 de accidente petrecute în mediul urban, respectiv 47 în mediul rural. Neacordarea priorităţii în trafic a fost al doilea motiv al producerii a 131 de accidente în mediul urban şi a doar şase în mediul rural. Pe fondul neacordării priorităţii pietonale s-au produs 101 accidente în mediul urban şi doar zece în mediul rural.

Aproape 40 de mii de tamponări

În ceea ce priveşte accidentele soldate cu pagube materiale, însă fără victime umane, poliţiştii au înregistrat peste 33 de mii de cazuri, în doar nouă luni de zile. Tot în această perioadă, au avut loc 727 de infracţiuni rutiere şi au fost aplicate peste 87 de mii de sancţiuni împotriva conducătorilor auto. Poliţiştii de la Rutieră spun că, în medie, în judeţul nostru, se produc în jur de 120 - 125 de tamponări, zilnic. Principalele greşeli ale şoferilor au fost: depăşirea limitei de viteză cu reţinerea permisului - 1.744 de sancţiuni; depăşiri neregulamentare - 889 de sancţiuni şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice - 398 de sancţiuni. Cît despre momentul zilei, de la începutul anului, jumătate dintre accidentele rutiere s-au petrecut în intervalul orar 15.00 - 24.00.

Zone predispuse din Constanţa

Potrivit poliţiştilor, în Constanţa există zone predispuse accidentelor rutiere, cum ar fi: Tomis III şi Dorally, unde au avut loc numeroase accidente rutiere cu pietoni; staţiunea Mamaia, unde principala cauză a producerii accidentelor a fost viteza excesivă, precum şi DN 39, curba din localitatea constănţeană 23 August, supranumită şi „curba morţii”, aici pierzîndu-şi viaţa numeroase persoane, victime ale accidentelor rutiere.

Cel mai grav accident rutier din ultimii cinci ani

Anul acesta a fost marcat de cel mai grav accident rutier petrecut în ultimii cinci ani de zile, după cum l-au catalogat poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere. Devastatorul impact s-a produs pe 9 august, pe DN 3, între Murfatlar şi Valu lui Traian, şi s-a soldat cu pierderea a cinci vieţi omeneşti, şi rănirea gravă a patru persoane. Tragedia s-a întîmplat după ce unul dintre şoferi, cu o alcoolemie de 1,75 la mie, a intrat cu viteză pe contrasens, într-o depăşire… criminală. În ciuda rezonanţei cumplitului eveniment, istoria s-a repetat, la scară mai mică, după cîteva săptămîni. Un accident rutier petrecut pe DN2A, între localităţile Mihail Kogălniceanu şi Ovidiu a spulberat trei vieţi şi a nenorocit alte trei. Cauza? Surprinzător, aceeaşi, singura diferenţă fiind o alcoolemie mai mare, de 1,90 la mie, adică aproape de comă alcoolică.

Campaniile rutiere… luptă cu morile de vînt

În încercarea de a preveni, combate, diminua sau a obţine un efect pozitiv, poliţiştii au iniţiat numeroase campanii gen „Realitatea se schimbă cînd conduci băut”, demarată chiar la începutul anului, cu scopul de a realiza o educaţie socială a conducătorilor auto în privinţa consumului de alcool la volan, sau „STOP accidentelor! Viaţa are prioritate!”, campanie ce îşi propusese să atragă atenţia participanţilor la trafic cu privire la pericolele la care se expun ca urmare a încălcării regulilor de circulaţie.

Comparativ cu anul trecut

Punînd în balanţă situaţia accidentelor pe anul trecut şi pe cea actuală, accidentele petrecute anul acesta atîrnă mai greu. Dacă în primele nouă luni ale lui 2007, s-au înregistrat 843 de accidente, din care 192 grave şi 651 uşoare, în 2008, cifrele au înregistrat o creştere. Raportîndu-ne la cauze, indisciplina pietonală rămîne în continuare pe primul loc în topul tragic al motivelor care au dus la producerea accidentelor. Anul acesta, şi neacordarea de prioritate auto înregistrează o creştere notabilă faţă de anul precedent, la fel şi neacordarea de prioritate pentru pietoni.



12