Armata thailandeză a folosit gaze lacrimogene şi a tras în aer, luni dimineaţa, pentru a dispersa manifestanţii antiguvernamentali care au încălcat starea de urgenţă impusă duminică şi au ocupat o intersecţie importantă din Bangkok, ciocnirile soldîndu-se cu moartea unei persoane şi rănirea altor aproximativ 100. Mai mulţi soldaţi au tras focuri în aer pentru a-i face să fugă pe protestatarii care aruncau borduri şi cocteiluri molotov la intersecţia Din Daeng.
Este pentru prima oară cînd armata thailandeză face uz de forţă împotriva manifestanţilor, după ce premierul Abhisit Vejjajiva a decretat stare de urgenţă, duminică, la Bangkok, după ce s-a confruntat mai multe săptămîni cu manifestaţii ale Cămăşilor Roşii, nume dat susţinătorilor fostului premier aflat în exil, Thaskin Shinawatra, care cer demisia şefului Guvernului în exerciţiu şi organizarea de alegeri anticipate. Panitan Wattanayagorn, purtătorul de cuvînt al Guvernului, a declarat că soldaţii au reuşit să elibereze intersecţia Din Daeng şi că ”un număr de manifestanţi au fost reţinuţi şi se află în arest, în locuri sigure”. Însă, autorităţile nu au făcut niciun efort să-i disperseze pe cei aproximativ 10.000 de opozanţi ai puterii care, potrivit poliţiei, au petrecut noaptea de duminică spre luni în jurul sediului Guvernului. Unul dintre liderii lor, Jatuport Prompan, a criticat vehement acţiunea armatei de la Din Daeng şi represiunea manifestanţilor neînarmaţi. Sîmbătă, Cămăşile Roşii au dus la anularea unui summit asiatic din staţiunea balneară Pattaya, luînd cu asalt hotelul unde urma să se desfăşoare reuniunea şi forţîndu-i pe organizatori să evacueze liderii invitaţi, cu elicopterul, de pe acoperişul clădirii. Situaţia a devenit şi mai tensionată duminică, după arestarea liderului protestatarilor, fostul cîntăreţ de muzică pop Arisman Pongreungrong. Mii de membri ai mişcării Cămăşile Roşii au manifestat pe străzile din Bangkok, strîngîndu-se în faţa Ministerului de Interne, unde se afla premierul Abhisit. Ei au atacat mai multe maşini oficiale. În aceste condiţii, armata a fost desfăşurată în Bangkok, oficial pentru a proteja clădirile publice. Între timp, însă, manifestanţii au pus stăpînire pe mai multe vehicule blindate, fără ca militarii să opună rezistenţă.
Thaksin Shinawatra, în vîrstă de 59 de ani, fost lider important în Thailanda, înlăturat de la putere de generalii regalişti, în 2006, a fugit în străinătate, pentru a scăpa de o condamnare pentru corupţie în ţara sa. Deşi este un om de afaceri controversat, el rămîne foarte popular, în special în regiunile rurale din nord. Abhisit Vejjajiva, în vîrstă de 44 de ani, a devenit premier la 15 decembrie, după destrămarea unei alianţe parlamentare, în urma altor manifestaţii regaliste importante, care au dus la ocuparea timp de opt zile a două aeroporturi din Bangkok. Cămăşile Roşii îl acuză că este o marionetă a armatei şi ai unor consilieri ai regelui. Mişcarea lor s-a instalat din 26 martie în jurul sediului Guvernului, în Bangkok.
Preşedinţia cehă a UE s-a declarat foarte îngrijorată de situaţia din Thailanda. ”Preşedinţia cehă face un puternic apel la manifestanţi să se abţină de la orice nouă acţiune violentă pe străzi, care nu poate decît să accentueze tensiunile şi riscă să sporească pagubele cauzate stabilităţii şi reputaţiei ţării lor”, se arată în documentul Uniunii. ”UE aminteşte că Guvernul thailandez este responsabil pentru protejarea cetăţenilor thailandezi şi străini, deopotrivă, inclusiv a cetăţenilor din UE. Informaţiile despre intensificarea tensiunii constituie un adevărat motiv de îngrijorare”, a subliniat subsecretarul de Stat britanic pentru Afaceri Externe, Bill Rammell.