Un nou aliat în lupta cu inundaţiile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Hărţi de risc finalizate

Un nou aliat în lupta cu inundaţiile

Eveniment 31 Ianuarie 2013 / 00:00 957 accesări

UN PAS URIAŞ Inundaţiile din 2005, 2006, 2008 şi 2010 din judeţul Constanţa au dovedit cât suntem de vulnerabili în faţa furiei naturii. Pentru a evita pe viitor astfel de situaţii, primarii din judeţul Constanţa şi Consiliul Judeţean au încercat să găsească soluţiile de finanţare pentru lupta împotriva furiei apelor. Banii europeni pentru asemenea investiţii existau dar, pentru a-i obţine, UE ne-a cerut identificarea zonelor de risc. Proiectul de identificare a zonelor vulnerabile, finanţat tot cu bani europeni, a fost demarat în urmă cu trei ani şi a fost finalizat ieri. În aceşti ani, fiecare metru pătrat din judeţele Constanţa şi Tulcea a fost scanat din aer, întregul studiu având ca rezultat final hărţile de risc. „Realizarea hărţii de hazard pentru judeţele Constanţa şi Tulcea înseamnă un pas uriaş făcut în vederea executării cadastrului întregii Dobrogea, lucru care nu s-a mai întâmplat de la 1878, când Dobrogea a revenit la patria mamă. Acest cadastru este un deziderat al dobrogenilor de zeci de ani. Astăzi am făcut acest pas uriaş prin realizarea acestei ortofotometrii (identificarea totalităţii punctelor cadastrale care compun o localitate, mai multe imobile sau mai multe terenuri la volumetria reală, cu o eroare foarte mică datorită măsuritorilor efectuate din aer) a tuturor localităţilor şi a tuturor terenurilor care sunt între Dunăre şi Marea Neagră. Fără acest cadastru nu se poate face niciun proiect european”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

IDENTIFICAREA ZONELOR DE RISC În baza hărţilor de hazard, fiecare consiliu local va identifica zonele vulnerabile pe care le are pe teritoriul localităţii, existând posibilitatea de a fi completate şi cu alte astfel de puncte vulnerabile care au scăpat la întocmirea hărţii. „Fiecare primar din Dobrogea a fost rugat să sesizeze cât mai urgent ce a fost omis din proiect, pentru că, odată finalizat programul, vor fi accesate fonduri europene pentru îndiguiri, podeţe sau alte amenajări”, a spus preşedintele CJC. La prezentarea hărţii de hazard în cadrul proiectului „Dobrogea-Litoral Fără Inundaţii”, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, a declarat că fără un asemenea proiect mii de hectare din judeţ ar fi supuse inundaţiilor. „Pe linia Dunării avem probleme deosebite, fiind afectaţi locuitorii din Gârliciu, Seimeni, Rasova, Aliman, Ciobanu. Harta permite autorităţilor să identifice şi să prioritizeze viitoare investiţii pentru siguranţa locuitorilor”, a declarat Eugen Bola. „Proiectul rezolvă o problemă deosebită la nivel regional, având în vedere că pune în etichetă toate vulnerabilităţile. Vom şti în orice moment, zonă, punct, cum pozăm lucrările care vor apăra localităţile de inundaţii”, a declarat directorul general al Autorităţii Naţionale Apele Române, Vasile Pintilie.

SPRIJIN PENTRU PRIMĂRII Primarii spun că proiectul este cu atât mai util cu cât au deja pregătite documentaţiile pentru o serie de proiecte de apărare împotriva inundaţiilor. „Oraşul Cernavodă este vulnerabil din două puncte de vedere. Zona centrală a oraşului se inundă atât în urma ploilor abundente, dar şi când Dunărea se umflă şi intră în oraş, având în vedere că o parte a oraşului e mai jos decât nivelul Dunării. Am putut să modernizăm două din evacuările importante. Ne-au mai rămas cinci evacuări pe care sperăm să le cuprindem într-un proiect european”, a declarat primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă. Dar până la proiectele europene, mai trebuie rezolvate problemele în ceea ce priveşte proprietatea, create în mare parte de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care de multe ori refuză să restituie terenurile preluate abuziv de către comunişti şi pe care le administrează de 23 de ani. Nicuşor Constantinescu spune că ADS a devenit o instituţie desuetă care va trebui desfiinţată, pentru că în prezent nu face decât să blocheze potenţialele proiecte ce pot fi finanţate cu fonduri europene. El a mai precizat că harta de hazard va cuprinde, pe lângă harta de inundaţii, şi o hartă de secetă, una de viscol şi chiar una de cutremur.



12