Un nou an şcolar cu manuale învechite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Noţiuni depăşite Programă schimbată, manuale... ba

Un nou an şcolar cu manuale învechite

Social 05 Septembrie 2012 / 00:00 435 accesări

Notele din ce în ce mai slabe obţinute de majoritatea elevilor români în ultimii ani, rezultatele proaste de la examenele naţionale (evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat), toate acestea au atras atenţia asupra situaţiei dezastruoase existente, la ora actuală, în sistemul naţional de învăţământ. Grav este faptul că declinul Educaţiei nu s-a întâmplat peste noapte, colapsul sistemului putând fi prevenit dacă ar fi existat voinţă. Una dintre problemele cu care se confruntă, anual, elevii şi profesorii, este cea a manualelor.

CA URMARE A DEZINTERESULUI MANIFESTAT DE GUVERNAREA PORTOCALIE, ŞI ÎN ANUL ŞCOLAR 2012-2013, ELEVII ROMÂNI VOR ÎNVĂŢA DUPĂ MANUALE DEPĂŞITE ATÂT DIN PUNCT DE VEDERE FIZIC (VECHIME FOARTE MARE) CÂT ŞI MORAL (INFORMAŢIILE PE CARE LE CONŢIN NU MAI CORESPUND CU PROGRAMA ŞCOLARĂ).

„Dacă programa şcolară a fost revizuită în 2009, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu manualele, în special cele destinate ciclului gimnazial - clasele V-VIII. Din acest motiv, în prezent, manualele după care învaţă elevii nu mai sunt în deplină concordanţă cu ceea ce se cere la evaluarea naţională, vorbind strict pentru disciplina limba şi literatura română”, a declarat inspectorul de limba şi literatura română din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Alina Lungu. Ea a precizat că, în timp ce profesorii cu vechime reuşesc să suplinească lipsurile din manuale, corelând materia predată cu programa şcolară, pentru profesorii debutanţi, cărora le lipseşte experienţa necesară, acest lucru este mult mai dificil de realizat.

ALTE DISCIPLINE, ACEEAŞI SITUAŢIE Situaţia este similară şi în cazul celorlalte discipline. „În aceste condiţii, performanţa şcolară depinde strict de pregătirea profesorului, el trebuind să poată completa lipsurile existente în manuale, astfel încât elevii să fie bine pregătiţi, în concordanţă cu cerinţele programei”, a declarat, la rândul său, inspectorul de istorie din cadrul ISJ, prof. Petre Purcărea. În aceste zile, în mai multe judeţe ale ţării au loc consfătuirile anuale ale inspectorilor de specialitate. În cadrul acestor acţiuni, inspectorii din întreaga ţară se întâlnesc pentru a le fi aduse la cunoştinţă noile reglementări legale din domeniile de specialitate. La Constanţa, mai exact la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, are loc, până pe 7 septembrie, consfătuirea inspectorilor de limbi moderne. „Pe lângă analizarea activităţii din anul şcolar care tocmai s-a încheiat, vom ridica şi problema manualelor, care nu sunt atractive pentru copii şi care sunt uzate, atât fizic cât şi moral”, a declarat inspectorul de limba franceză din cadrul ISJ, Sălaj, prof. Sorin Cosma, prezent la consfătuirea de la Constanţa. Problema manualelor va fi ridicată şi de inspectorii de limba şi literatura română, care s-au adunat la Călăraşi, în această perioadă. „Vom pune în discuţie şi această problemă, pentru că este nevoie de o revizuire a manualelor. Avem nevoie să fie editate noi manuale, care să corespundă noilor programe şi care să poată veni atât în ajutorul elevilor, cât şi al profesorilor”, a spus prof. Lungu.

La consfătuirea anuală a profesorilor de limbi moderne, inspectorilor judeţeni li se vor aduce la cunoştinţă noile reglementări legislative din domeniul limbilor moderne. „Pe baza informaţiilor primite aici vor fi organizate consfătuirile judeţene, în cadrul cărora inspectorii judeţeni se vor întâlni cu profesorii de aceeaşi specialitate, cărora le vor aduce la cunoştinţă eventualele modificări ale reglementărilor din domeniu”, a declarat inspectorul de specialitate de la nivelul ISJ, prof. Iudit Alexandra Moise.

Taguri articol


12