NEÎNCREDERE SPULBERATĂ Cartierul de locuinţe ieftine pentru tineri, proiect demarat de Primăria Constanţa în anul 2008, a primit ieri noi locatari, odată cu inaugurarea unuia din blocurile construite de Shapir Structure SA, care cuprinde 58 de unităţi locative. Inaugurarea a avut loc în prezenţa primarului Constanţei, Radu Mazăre, care a declarat că municipalitatea va termina construirea cartierului cu 18 blocuri, cu toate că mulţi nu au crezut că proiectul se va realiza. “Erau mulţi mâncători de ăla…, care spuneau: “Nu, domnule, să vedem dacă o să facă, e campanie electorală…”. Eu nu îmi amintesc să fi promis ceva şi să nu fi făcut. Trebuie să ţineţi cont că suntem într-un cartier care a fost construit într-o perioadă de mare criză. Într-o perioadă în care sunt tăiaţi banii pentru spitale. Apropo, mă rugaţi să fac şcoală! Păi ăştia au tăiat banii pentru spitale şi au desfiinţat spitalele. Mă rugaţi să fac şcoală şi au tăiat banii de subvenţie. Trebuie să văd cum fac cu subvenţia. Şi aşa mai departe. Într-o astfel de situaţie, de mare criză, dar şi de mare prostie a celor care ne conduc, am reuşit să terminăm cartierul. Mulţi mâncători de rahat s-ar fi bucurat să nu terminăm acest cartier. Inclusiv ziarişti. “Nu o să termine niciodată, nu o să vândă, nu o să cumpere, nu o să găsească constructori”. Nu a fost uşor…”, a declarat primarul Radu Mazăre.
EXEMPLU El a precizat că acelaşi constructor va finaliza şi celelalte două blocuri pe care le are în lucru, spre sfârşitul lunii octombrie. “Cartierul pe care îl facem aici este un alt fel de a construi, în care suntem implicaţi noi, Primăria, constructorul care a finanţat, pentru că noi nu aveam bani să facem cartierul ăsta. Dacă adunăm costul acestor 18 blocuri ajungem la vreo sută şi ceva de milioane. Noi nu aveam bani de la Primărie. Şi atunci ei au avut încredere în noi, voi aţi avut încredere în noi, şi toţi am reuşit să facem această construcţie, acest cartier. Este un exemplu în România! Un exemplu că se poate face treabă şi în condiţii de criză, fără să tai banii din pensii ca să construieşti cine ştie ce prostii…”, a spus Mazăre. Imediat după încheierea discursurilor, primarul Mazăre împreună cu constructorul şi un notar au semnat primul contract de vânzare - cumpărare pentru o garsonieră, iar ulterior au fost vizitate câteva apartamente ale noului bloc.
CONSTRUCTORI Municipalitatea nu se va opri aici, având în vedere că mulţi tineri care au accesat programul demarat de primărie au fost nevoiţi să renunţe din diferite motive. “Cartierul acesta va fi terminat şi voi face şi cartierul pentru cei care nu au avut bani să se mute în aceste apartamente, chiar dacă ele sunt ieftine. Pentru cei care nu au putut să ia credite, pentru cei care sunt daţi afară din case naţionalizate, sunt bătrâni, sunt nevoiaşi şi au câte o pensie de 3 milioane de lei vechi şi stau pe stradă… O să facem şi acel cartier”, a mai spus Mazăre. Directorul pe Europa al Shapir Structure SA, Avi Morgenstern, a mulţumit Primăriei Constanţa pentru implementarea proiectului într-o perioadă de criză mondială. “A fost dificil. Fără sprijinul primăriei nu am fi putut duce la bun sfârşit acest proiect. Ştiam că putem avea încredere în primar şi în municipalitate şi am decis să venim aici şi să facem acest proiect. A fost o plăcere să colaborăm cu toate departamentele din cadrul Primăriei Constanţa şi sper să putem colabora şi pe viitor”, a declarat Avi Morgenstern. Cartierul rezidenţial ocupă o suprafaţă de 2,4 hectare, teren pus la dispoziţie gratis de administraţia locală, şi este format din 18 blocuri cu 1.044 de garsoniere şi apartamente cu două camere, municipalitatea suportând cheltuielile cu realizarea infrastructurii. Beneficiarii primelor şase blocuri s-au putut muta în noile locuinţe în decembrie 2010, preţurile variind între 16.000-18.000 de euro pentru o garsonieră şi aproape 40.000 de euro pentru un apartament, în funcţie de suprafaţă.