O femeie din Japonia îi acuză pe angajatorii fiului ei de moartea acestuia, care era manager de restaurant. Tînărul a murit de hemoragie cerebrală, după 200 de ore de muncă suplimentare pe lună. Cazul este cel mai recent dintr-o serie de sute de decese pe an din Japonia, în urma suprasolicitării la locul de muncă. Takayuki Maezawa, de 32 de ani, a murit în luna octombrie, fiind al doilea angajat al companiei Skylark care a murit din cauza surmenării din ultimii patru ani.
“Fiul meu era o persoană extrem de rezonabilă, care nu putea să refuze cînd i se cerea să facă ceva. Compania l-a folosit, niciunul dintre superiorii săi nu s-a gîndit la sănătatea lui”, a spus mama tînărului. Femeia a cerut familiilor care au trecut prin experienţe asemănătoare să facă publice aceste cazuri, pentru a împiedica viitoare decese. Takayuki Maezawa, care lucra la Skylark din 1991, obişnuia să plece la muncă la 7.00 dimineaţa şi să se întoarcă la 2.00 dimineaţa, luîndu-şi doar două sau trei zile libere pe lună. Un oficial al Ministerului Muncii a afirmat că, în urma unei investigaţii, s-a stabilit că tînărul a murit din cauza suprasolicitării la locul de muncă, dar a refuzat să facă alte comentarii.
Moartea din prea multă muncă, numită şi karoshi, este de mult timp o problemă gravă în Japonia, unde un lucrător mediu foloseşte mai puţin de 50% din concediile plătite, potrivit datelor guvernamentale. O curte districtuală a decis în favoarea unei văduve care a chemat în instanţă compania Toyota, anul trecut, acuzînd conducerea de moartea soţului ei, de 30 de ani, care în ultima lună de viaţă a efectuat 106 ore suplimentare de muncă pentru aceştia. Numai în luna martie a acestui an, Ministerul Muncii a stabilit că 142 de persoane au murit din suprasolicitare la locul de muncă.