Un nou concept de parc: muzeu, zonă de alăptat şi fitness pentru adulţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vestigii în aer liber, la Constanţa

Un nou concept de parc: muzeu, zonă de alăptat şi fitness pentru adulţi

Eveniment 28 Mai 2015 / 00:00 3928 accesări

Cine nu este familiarizat cu istoria Constanței ar putea considera derutante plimbările în Parcul Arheologic din centrul orașului. Oricât de frumoase și de interesante ar fi vestigiile arheologice expuse în parc, nu sunt puse în valoare atât cât ar trebui. Din fericire, parcul va deveni un adevărat muzeu de istorie în aer liber. Pe aleile mărginite de arbori din specii nobile și mobilier urban în stil elegant vor fi expuse, la loc de cinste, artefacte și descoperiri arheologice care vor fi scoase din depozitele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC). Întreg parcul, amenajat în anii '60 pe ruinele fostei cetăți antice Tomis, va fi îmbrăcat în haine de epocă, în stil Art Nouveau, la fel ca întreaga zonă istorică a orașului. Toate acestea sunt posibile datorită unui proiect realizat din fonduri europene și derulat de Primăria Constanța în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța.

SPAȚII NOI, UNICE ÎN CONSTANȚA În cadrul conferinței de lansare a proiectului, ce a avut loc ieri, reprezentanții echipei de proiect au anunțat că parcul va fi reabilitat complet, începând de la plantarea de noi copaci până la înlocuirea integrală a mobilierului urban și a pavajului aleilor de promenadă. În plus, vor fi create spații noi, unice pentru o zonă de relaxare din municipiul Constanța. „Pe lângă locurile de joacă și de relaxare, aparatura de fitness pentru adulți și spații verzi, vom amenaja, în premieră pentru un parc din acest oraș, o zonă specială în care mămicile își pot alăpta și schimba copiii mici și un spațiu destinat iubitorilor de animale”, a declarat directorul executiv al Direcției de Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă. Arborii bătrâni vor fi tăiați, iar în locul lor vor fi plantați alții, aparținând unor specii nobile precum mesteacănul, catalpa și prunus pissardi. „Vom tăia doar pomii bătrâni, care nu mai au stabilitate. Dar vom acționa după un plan bine stabilit de proiectant”, a precizat asistentul tehnic din cadrul proiectului, ing. George Coman.

VASE ANTICE ȘI SARCOFAGE PE ALEI În ceea ce privește vestigiile antice care vor fi expuse, directorul MINAC, Gabriel Custurea, a explicat că, cel mai probabil, acestea vor fi fragmente arhitectonice mari, vase ceramice antice sau chiar sarcofage. „Pe lângă exponate și consiliere, noi vom oferi și informațiile necesare care se vor regăsi pe panourile informative”, a explicat Custurea. Costurile întregului proiect trec de 15 milioane de lei, iar lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Pe de altă parte, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, a declarat că Primăria Constanța se va preocupa în perioada următoare să modernizeze și alte parcuri din municipiu și face apel la cetățeni să-și îngrijească spațiile verzi din jurul imobilelor în care locuiesc.



12