Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit, ieri, nordul Japoniei. Seismul a avut loc la doar 160 de km de centrala nucleară de la Fukushima, care a fost afectată de cutremurul şi tsunami devastatoare din 11 martie. Epicentrul noului cutremur a fost înregistrat la o adâncime de 18,2 km, fără a fi lansată vreo alertă de tsunami. Replici ale cutremurului cu magnitudinea de 9 care a a avut loc la 11 martie continuă să lovească Japonia. Bilanţul confirmat al victimelor dezastrului din urmă cu aproape trei săptămâni este de peste 11.000 de morţi şi mai mult de 16.000 de persoane date dispărute. Seismul urmat de tsunami de la 11 martie au provocat de asemenea mai multe explozii la centrala nucleară de la Fukushima, cauzând scurgeri de radiaţii şi evacuarea a zeci de mii de locuitori, pe o rază de 20 de km în jurul centralei. Premierul japonez, Naoto Kan, a declarat că seismul, tsunami şi accidentul nuclear au fost cele mai mari crize pentru Japonia din ultimele decenii şi au produs pagube de până la 310 miliarde de dolari. Între timp, se menţin temerile privind noi cutremure puternice în Japonia, în contextul în care întreaga regiune a Pacificului continuă să aibă parte de o activitate seismică anormal de ridicată.
• Alertă maximă • Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurări ieri că Guvernul este în stare de alertă maximă, în faţa problemelor ridicate de centrala nucleară avariată Fukushima. Kan a subliniat că situaţia rămâne, în continuare, imprevizibilă în această centrală, ale cărei sisteme de răcire de la patru dintre cele şase reactoare sunt în pană şi unde scurgerile radioactive s-au multiplicat, după cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie. Apă puternic contaminată radioactiv a inundat subsolul sălii maşinilor reactoarelor 1, 2 şi 3 şi s-a deversat şi în tunelurile tehnice din sol. Tokyo Electric Power (Tepco), operatorul centralei de la Fukushima Daiichi (numărul 1), a recunoscut că apa contaminată ar fi putut curge până la malul Oceanului Pacific. Societatea va verifica toate căminele puţurilor care conduc la aceste tuneluri şi se va asigura că etanşeitatea lor nu a fost afectată de cutremurul urmat de tsunami, cu scopul de a împiedica apa poluată să se scurgă. Prezenţa acestor bălţi perturbă puternic operaţiunile de repornire a sistemelor de răcire a reactoarelor, dar pomparea acestei ape va fi complicată, pentru că tehnicienii trebuie să găsească un mijloc de a o transfera în rezervoare, fără să se expună la doze mortale de radiaţie. Pentru a opri combustibilul nuclear să intre în fisiune, tehnicienii de la Tepco şi pompierii trebuie să stropească în permanenţă cele patru reactoare avariate şi bazinul în care sunt stocate barele de combustibil uzat, lucru care ar putea explica importanta cantitate de apă contaminată de pe platformă.
• Radiaţii în Filipine • Mici cantităţi de radiaţii provenind de la centrala nucleară Fukushima au fost detectate în aerul din Filipine, a anunţat, ieri, institutul de cercetare nucleară din arhipelag (PNRI), precizând că nu există nicio ameninţare pentru populaţie. Săptămâna trecută, PNRI a testat produsele importate din Japonia, înainte de dezastru, pentru a stabili o bază de referinţă în evaluarea nivelului de radiaţii din produsele japoneze. Ministrul Sănătăţii, Enrique Ona, a declarat că nu este nevoie să se impună o interdicţie privind importurile de produse alimentare din Japonia, deşi o agenţie din cadrul Ministerului Agriculturii a recomandat suspendarea permiselor de import pentru produse lactate din patru zone din apropierea centralei nucleare.
• Buget record • Bugetul record de 92.410 miliarde de yeni (825 de miliarde de euro) al Japoniei pentru anul fiscal 2011 a fost adoptat ieri, deşi nu există perspective ca Parlamentul să aprobe o lege care să permită Guvernului să emită obligaţiuni pentru a asigura peste 40% din finanţarea bugetului. Bugetul pentru anul financiar care începe la 1 aprilie a fost respins, ieri, în Camera Superioară a Parlamentului de la Tokyo, controlată de opoziţie. Totuşi, conform Constituţiei, bugetul va fi adoptat în următoarele 30 de zile de la trimiterea la House of Councillors, după aprobarea de către Camera Inferioară a Parlamentului, chiar dacă Camera Superioară nu votează bugetul. Camera Reprezentanţilor a votat în favoarea aprobării bugetului la 1 martie.
• Summit pe tema siguranţei nucleare • Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a convocat o reuniune la nivel înalt care să dezbată tema siguranţei nucleare, comunitatea internaţională având nevoie de un răspuns coordonat, după cum a arătat criza din Japonia. Japonezul Yukiya Amano a declarat luni că o reuniune la nivel înalt a celor 151 de state membre AIEA, pe tema siguranţei nucleare, ar trebui să aibă loc la Viena, în următoarele luni, maxim până în iunie. Amano a spus că situaţia de criză de la Fukushima a pus Agenţia şi comunitatea internaţională în faţa unei provocări majore.