Un cutremur puternic, cu magnitudine de 7 grade pe Scara Richter, a fost înregistrat joi dimineaţa, în insula Sumatra, la sud de zona afectată anterior de un cutremur cu magnitudine de 7,6, a anunţat agenţia indoneziană de geologie. Epicentrul cutremurului, înregistrat la ora locală 08.52 (04.52 ora României), este situat în regiunea Jambi, la peste 150 de kilometri de cel al cutremurului care a afectat oraşul Padang, pe coasta Oceanului Indian, potrivit unui oficial al agenţiei. Nu există informaţii privind eventualele pagube materiale.
Cel puţin 770 de persoane au murit în urma cutremurului puternic care a afectat, miercuri, oraşul Padang din insula indoneziană Sumatra, potrivit unui bilanţ al deceselor confirmate, stabilit joi după-amiază de Ministerul Afacerilor Sociale. Autorităţile se aşteaptă la creşterea bilanţului, care ar putea ajunge la cîteva mii de morţi, din cauza pagubelor mari. Numeroase persoane au fost prinse sub dărîmăturile clădirilor care s-au prăbuşit în Padang şi în regiune. Această regiune este situată într-o zonă cu mari riscuri seismice, între Marea Falie Continentală a Sumatrei şi o subducţie oceanică.
Comisia Europeană a deblocat, joi, un ajutor de trei milioane de euro, la care Germania a mai adăugat un milion de euro, pentru a veni în sprijinul populaţiei afectate de seismul din Indonezia. ”Supravieţuitorii nu au apă potabilă şi alimente. Aceste fonduri vor permite autorităţilor indonezine să ofere rapid un ajutor miilor de oameni care au nevoie”, a explicat comisarul european însărcinat cu Ajutorul Umanitar, Karel de Gucht.
Cutremurul din Samoa nu are legătură cu cel din Indonezia
Cutremurul urmat de un tsunami în insulele Samoa şi seismul din insula indoneziană Sumatra nu au legătură între ele, chiar dacă s-au produs pe Cercul de Foc al Pacificului, unde joncţiunea mai multor plăci continentale provoacă o activitate seismică puternică, au anunţat, joi, experţii. ”Acestea s-au produs la o distanţă de 10.000 de kilometri”, a declarat Bill Fry, seismolog la centrul GNS Science din Noua Zeelandă. ”Există cazuri în care cutremure moderate sînt apropiate în timp şi spaţiu deoarece unul dintre ele a avut repercusiuni asupra unei alte zone a faliei dar, la o distanţă atît de mare, este imposibil”, a declarat el.
Cercul de Foc al Pacificului concentrează unele dintre cele mai importante zone de subducţie din lume: plăcile crustei terestre alunecă sub alte plăci cu o viteză geologică mare (mai mulţi centimetri pe an), acumulînd tensiuni enorme, care trebuie să se elibereze la un moment dat. În jurul Pacificului, seismologii se aşteaptă de zeci de ani la cutremure devastatoare în aceste zone de ”lacune seismice”, în Chile, Alaska, în California (unde ameninţă celebrele falii San Andreas), în regiunea Tokyo, în Noua Zeelandă sau în largul insulei Sumatra.
Clădirile din Samoa Americană au devenit ţintele hoţilor, după tsunami
Străzile din Pago Pago, capitala insulelor Samoa Americană, erau teatrul furturilor, miercuri, la o zi de la curtemurul urmat de tsunami care a devastat aceste insule din Pacificul de Sud, a declarat Ministerul pentru Securitate, citat de AFP. Oraşul Pago Pago, care numără 65.000 de locuitori, a fost devastat, majoritatea magazinelor şi parterurilor clădirilor de birouri fiind distruse şi abandonate hoţilor, a declarat purtătoarea de cuvînt a ministerului, Betty Ahsoon. Potrivit unui nou bilanţ, catastrofa a provocat moartea a 148 de persoane, dintre care 31 în Samoa Americană, 110 în statul independent Samoa şi şapte în insulele Tonga, situate la aproximativ 1.000 de kilometri la sud de arhipelag. Potrivit lui Aufage Fausia, un jurnalist local, circa 90% dintre magazinele din Pago Pago sînt avariate şi au devenit ţinta hoţilor care fură alcool, ţigări şi hrană.
Un avion cu materiale şi echipe de salvare a ajuns miercuri dimineaţă în Pago Pago. Preşedintele american, Barack Obama, a declarat stare de catastrofă majoră în Samoa Americană, iar agenţia federală americană pentru gestionarea dezastrelor FEMA a anunţat trimiterea a două echipe de salvare.