După o ieşire la bere şi „agăţarea” câtorva primari PDL de prin Argeş, Traian Băsescu şi-a îndreptat săgeţile prezidenţiale spre Palatul Victoria. Pentru că premierul Victor Ponta nu a dorit să fie partenerul său de şotron politic, şeful statului a început să strâmbe din nas că nu îi place propunerea liberală pentru Ministerul Transporturilor, deoarece nu intră în tiparul acceptat de el. Ca să fie sigur că Ponta va asigura interimatul la Transporturi, el a anunţat că va lua pe 23 august o decizie. Asta ne aminteşte de un analist politic care constatase, cândva, că „Traian Băsescu are tentaţia de a transforma orice individ care gândeşte într-un duşman personal”. Liberalii constănţeni consideră că şeful statului îşi depăşeşte din nou atribuţiile şi frânează buna funcţionare a instituţiilor statului şi îi transmit că „eficienţa unui ministru nu se măsoară în apariţii mediatice spectaculoase, ci în seriozitate şi profesionalism”.
REPLICĂ USTURĂTOARE Dacă până acum acordul de coabitare i-a impus o anumită atitudine premierului, în urma ultimelor declaraţii, Victor Ponta i-a servit lui Băsescu o replică pe măsura atacului prezidenţial. El a transmis că părerile şi evaluările preşedintelui privind vreunul dintre miniştri chiar nu au nicio valoare: „Eu ştiu ce miniştri sau ce ministrese îi plac lui şi nu avem aceleaşi gusturi la miniştri“. În opinia premierului, Băsescu e un personaj politic „lipsit de responsabilitate”, care lansează doar scandal, ceartă şi minciuni, astfel că Ponta poate simţi pentru şeful statului doar „repulsie, dispreţ şi lehamite“. Totodată, premierul a adăugat că nu îl interesează părerea preşedintelui despre fondurile UE sau privatizarea CFR Marfă, deoarece acesta este ultimul om care poate da sfaturi, situaţia dificilă din 2010-2011 datorându-i-se. El spune că din datele de până acum nu rezultă nimic în neregulă cu vânzarea CFR Marfă, dar nu este exclus să fie întocmit un dosar penal, la sugestia televizată a preşedintelui, pentru câştigătorul licitaţiei, deoarece aşa se întâmplă cu cine îl „supără“ pe acesta: „Preşedintele să îşi vadă de treaba lui, nu cred că intră în atribuţiile preşedintelui să controleze ce fac firmele din România. Faptul că are o gândire antiromânească, că spune tot timpul că nu vrea să câştige o companie din România, ci una din străinătate... De ce Băsescu îşi bagă nasul prin conturile firmelor? Ca să apară la televizor. Are legătură cu partidul ăla politic de doi bani pe care îl face la Cotroceni".
PIEDICILE PREZIDENŢIALE Şi pentru că Băsescu s-a plâns că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari şi îi caută pe la bănci, patronul Grupului Feroviar Român (GFR) i-a transmis şefului statului că orice companie serioasă face achiziţii importante cu credite bancare, în completarea fondurilor proprii: „GFR/Grampet este o societate bancabilă, solidă financiar, fără datorii la stat, un important angajator român şi un important contributor la buget, care îşi menţine angajamentul de a plăti suma ofertată în cadrul licitaţiei”. Şi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, consideră că intervenţia lui Băsescu pune în pericol privatizarea CFR Marfă, pentru că băncile vor fi mult mai precaute în a oferi un credit.