EVAZIUINE DE 775.000 LEI Tiberiu Hânsă, fiul fostului primar de la Cernavodă, Gheorghe Hânsă, s-a ales cu un nou dosar penal, de data aceasta el fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă. Procurorii au finalizat urmărirea penală şi l-au trimis în judecată, iar Tribunalul Constanţa a decis, ieri, ca procesul să înceapă pe 11 noiembrie. Conform rechizitoriului, în perioada 2008 - 2009, Tiberiu Hânsă a acţionat în calitate de administrator la SC „Eurostandard” SRL Constanţa şi nu a evidenţiat corect în actele firmei mai multe operaţiuni comerciale. În acest fel, spun procurorii, el s-a sustras de la plata impozitelor, prejudiciul creat bugetului de stat ridicându-se la 734.489 lei. Procurorii susţin că fiul fostului primar a achiziţionat agregate de carieră pe care le-a vândut ulterior unor firme fantomă folosind documente fictive. Totodată, Tiberiu Hânsă este acuzat că, în aceeaşi perioadă, a reţinut de la angajaţii societăţii sale contribuţiile către stat, însă nu le-a virat la bugetul statului. Şi prin această manevră el a creat un prejudiciu de 40.274 de lei, potrivit procurorilor. Acuzaţia de bancrută frauduloasă se referă, potrivit Parchetului, la trucul pe care fiul fostului edil din Cernavodă l-a găsit pentru a scăpa de o datorie de 37.136 de lei pe care o avea către o altă firmă constănţeană. Astfel, în august 2009, el a înstrăinat întregul patrimoniu de la SC „Eurostandard” la societatea comercială „Hansa Mark” SRL, înfiinţată în aceeaşi lună şi al cărei administrator era tot el.
ILEGALITĂŢI CU TATĂL ŞI UNCHIUL SĂU Fiul fostului edil nu este la primul conflict cu legea penală. În luna decembrie 2010 el a fost deferit justiţiei, la Judecătoria Medgidia, alături de tatăl său, Gheorghe Hânsă, de fratele acestuia, Nicolae Hânsă, şi de complicii lor, Marin Cadiu şi Mihai Adam pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. După jumătate de an de la începerea procesului, dosarul a fost restituit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa întrucât nu acesta trebuia să efectueze urmărirea penală, ci Direcţia Naţională Anticorupţie. În prezent, cazul este pe masa procurorilor. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2005-2008, suspecţii ar fi obţinut profituri uriaşe de pe urma unor afaceri necurate derulate cu fondurile Primăriei Cernavodă. Valoarea prejudiciului a fost estimată la 28 de miliarde de lei vechi. Anchetatorii spun că primarul Gheorghe Hânsă, ajutat de fratele său, Nicolae Hânsă, ar fi direcţionat în mod ilegal fonduri din bugetul instituţiei pe care a condus-o către o firmă controlată de fiul său, Tiberiu Hânsă. Banii au fost scoşi din bugetul local pentru reabilitarea unor drumuri de pe raza oraşului Cernavodă, lucrări considerate „extrem de urgente”, în referatele de necesitate întocmite de Nicolae Hânsă. Sub această acoperire, din bugetul Primăriei Cernavodă au fost scoase sume importante de bani care au fost folosite pentru aprovizionarea cu agregate de carieră a Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Cernavodă, afirmă procurorii. Oamenii legii spun că licitaţia publică a fost derulată în aşa fel încât să fie câştigată de o firmă administrată de un apropiat al familiei Hânsă. Conform anchetatorilor, transportul pietrei furnizate de societatea respectivă către locaţiile în care se executau lucrările a fost asigurat de o firmă controlată de Tiberiu Hânsă. Anchetatorii spun că agregatele de carieră transportate nu erau cântărite, documentaţia nu era în regulă, iar marfa nu era luată în custodie de Primărie. Potrivit anchetatorilor, între valoarea scriptică a agregatelor de carieră folosite pentru aceste lucrări publice şi cantitatea reală utilizată există o diferenţă foarte mare.
ALT DOSAR Activitatea infracţională a lui Tiberiu Hânsă nu s-a oprit aici. În luna februarie 2011, el a fost prins de poliţiştii de la Saligny împreună cu şase persoane din Medgidia, în timp ce făceau săpături cu două utilaje grele în pădurea Ocolului Silvic Cernavodă, într-o zonă cunoscută ca sit arheologic. Anchetatorii au descoperit o groapă cu diametrul de 1,5 metri adâncime, doi metri lăţime şi patru metri lungime, în care se afla material feros. Totodată, în apropierea gropii au mai fost identificate alte deşeuri feroase, în cantitate de aproape 800 kg. În timpul verificărilor, oamenii legii au descoperit şi două dispozitive artizanale folosite la detectarea metalelor îngropate în sol. Cei şapte bărbaţi sunt cercetaţi în prezent pentru furt calificat şi efectuarea de către persoanele fizice sau juridice neautorizate a unor detecţii sau săpături în situri arheologice.