Un nou dosar Șova: prejudiciu - un milion de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se îngroașă cercetarea

Un nou dosar Șova: prejudiciu - un milion de euro

Justiție 25 Noiembrie 2015 / 14:38 1126 accesări

Dan Şova este urmărit penal de DNA într-un nou dosar, privind contracte de consultanţă juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetaţi şi Mihai Bălan și Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Dan Şova, care la data faptelor era reprezentant al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, de două infracțiuni de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 - 2008, Şova i-ar fi determinat pe cei doi directori să își încalce atribuțiile încheind două contracte de asistență juridică în termenii impuși de el, care ocoleau legislația achizițiilor publice. "Concret, la 01.03.2006 și 19.03.2008, SC CET Govora a încheiat cu Societatea Civilă de Avocați „Șova și Asociații” două contracte distincte de asistență juridică având ca obiect asistență juridică/consultare/reprezentare și plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro și, respectiv, de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condițiile în care SC CET Govora avea contract-cadru de asistență juridică valabil, având același obiect, încheiat cu aceeași Societate Civilă de Avocați "Șova și Asociații"", se arată în ordonanţa procurorilor. Senatorul este cercetat în alte două dosare: Turceni - Rovinari și un alt dosar care vizează tot CET Govora.

Anchetatorii susţin că astfel a fost cauzat un prejudiciu SC CET Govora SA în valoare de 667.409,20 euro și 1.822.928,24 lei și creat în mod injust un folos în patrimoniul Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”. Lui Dan Şova şi celor doi directori au CET Govora li s-au adus la cunoștință de către procurorii DNA calitățile procesuale și acuzațiile.

Senatorul PSD este cercetat într-un alt dosar al DNA pentru că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură. În acest caz, procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului. Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova a primit, marţi, raport favorabil la Comisia juridică a Senatului, cu cinci voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi trei abţineri.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cătălin Boboc, preciza, luni, că marţi va fi întocmit raportul Comisiei juridice şi înaintat Biroului Permanent, care urmează apoi să decidă ca votul să aibă loc la următoarea şedinţă de plen.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova ar fi pretins sume de bani şi ar fi primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă vineri de instanţă, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la aceeaşi instanţă.

Dan Şova este acuzat şi în dosarul Turceni - Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi "pentru" şi 67 "împotrivă", senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

Citește și:

Dan Șova, cercetat de procurorii anticorupție într-un nou dosar

Taguri articol


12