Un nou grup de români s-a repatriat din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Revenire din Infern

Un nou grup de români s-a repatriat din Siria

Externe 24 Februarie 2012 / 00:00 376 accesări

Un număr de 11 cetăţeni români din Siria sunt aşteptaţi să sosească în ţară în cursul nopţii. Până în prezent au fost repatriaţi în România 18 cetăţeni români. La Ambasada României de la Damasc s-au înregistrat, până în prezent, un număr de 215 cetăţeni români şi familiile acestora iar dintre aceştia 45 au adresat cereri de repatriere imediată şi 170 cereri de repatriere ulterioară. O echipă din cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE) s-a deplasat, în perioada 15-20 februarie, în regiune pentru demersuri pregătitoare ale managementului unei eventuale situaţii de urgenţă ce ar implica cetăţeni români. În august 2011, când a fost instituită celula care monitorizează situaţia din Siria se estima că pe teritoriul acestei ţări se aflau circa 5.000 de cetăţeni români. MAE reiterează apelul către cetăţenii români din Siria să se înregistreze în Registrul Unic al Ambasadei României la Damasc, pentru a fi în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară. În cadrul Departamentului Consular din MAE funcţionează linia telefonică - +40.21.319.21.37 - la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24 de ore din 24, pentru solicitări de sprijin şi informaţii consulare. Departamentul Consular răspunde şi solicitărilor de informaţii transmise prin Internet, la adresa de e-mail: drco@mae.ro..

Din calea violenţelor s-au refugiat deja circa 73.000 de sirieni, care au trecut graniţa în Iordania de la începutul revoltelor faţă de Guvernul de la Damasc, din martie 2011, au anunţat oficiali iordanieni. Secretarul general adjunct al ONU pentru probleme umanitare, Valerie Amos, va călători în curând în Siria pentru a încerca să securizeze accesul echipelor de intervenţie care încearcă să acorde ajutor de urgenţă persoanelor prinse în zonele de conflict. Acest anunţ survine în contextul în care forţele preşedintelui Bashar al-Assad au lansat noi atacuri în oraşul Homs, peste 80 de persoane fiind ucise, între care doi ziarişti occidentali. Oficiali de la ONU şi-au exprimat preocuparea în legătură cu situaţia umanitară gravă din ţară, peste 5.400 de civili fiind ucişi.

Înaltul Comisariat al ONU privind drepturile omului dispune şi de o listă secretă a unor oficiali politici şi militari sirieni bănuiţi că sunt implicaţi în crime împotriva umanităţii, conform unui raport al comisiei de anchetă internaţională. Au fost identificate unităţi ale armatei şi agenţiilor de securitate despre care se crede că au comis încălcări flagrante ale drepturilor omului, precizându-se că şi forţele anti-guvernamentale au comis abuzuri, deşi incomparabile în termeni de amploare şi organizare precum cele ale regimului. Peste 500 de copii au fost ucişi de la începutul revoltei, în martie 2011, conform comisiei. În luna decembrie 2011, 80 de copii au fost ucişi iar în ianuarie 2012, 72 de copii. Regimul sirian a ţinut să se delimiteze categoric de orice responsabilitate privind moartea celor doi jurnalişti occidentali ucişi miercuri în timpul unui bombardament asupra oraşului rebel Homs, considerând că se aflau acolo sub proprie responsabilitate. Despre copii... nimic!



12