Un nou motiv de sărbătoare pentru îndrăgostiţi: Dragobetele!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
24 februarie

Un nou motiv de sărbătoare pentru îndrăgostiţi: Dragobetele!

Justiție 22 Februarie 2014 / 00:00 885 accesări

A trecut o săptămână de la Ziua Îndrăgostiţilor, binecunoscuta sărbătoare importată din Occident care umple, în fiecare an, magazinele cu tot felul de obiecte din diverse materiale ce simbolizează iubirea! În câteva zile, mai precis în 24 februarie, tinerii vor avea un nou motiv să-şi sărbătorească dragostea, pentru că urmează sărbătoarea de Dragobete. Este un nou pretext pentru agenţii economici să-şi pregătească magazinele şi pentru întâmpinarea acestui eveniment, printr-un nou val de inimioare de pluş, dulciuri şi alte stocuri de obiecte ce te trimit cu gândul la dragoste. Comercianţii spun că aşteaptă tinerii îndrăgostiţi să treacă pragul magazinelor pentru a face cadouri în această zi specială. „De Dragobete avem o ofertă diversificată în a produce obiecte ce simbolizează iubirea la preţuri foarte bune. Tinerii pot face cadouri de la obiecte simbolice, o inimă de pluş roşie sau o cutie cu bomboane în formă de inimă”, a declarat un comerciant dintr-un magazin de cadouri. Persoanele cu dare de mână pot face şi alt gen de cadouri celor dragi, mult mai consistente: bijuterii şi chiar vacanţe în ţară sau în străinătate.

DRAGOBETELE, IOVAN SAU LOGODNICUL PĂSĂRILOR Despre originile Dragobetelui se ştie că sunt atât de natură religioasă, cât şi laică. În calendarul creştin ortodox, în 24 februarie se celebrează Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Termenul de Dragobete provine de la vechea denumire în limba slavă „glavo-obretenia“, care de-a lungul timpului a suferit deformări. Muzeograful din cadrul Muzeului de Artă Populară, Argentina Bărbulescu, a povestit că în mitologia populară se spune că Dragobetele este considerat, în aceeaşi măsură, un logodnic al păsărilor, dar şi cel care înlesneşte întâlnirea dintre fete şi băieţi. „Se obişnuia ca, în 24 februarie, tinerii să se îmbrace în costume de sărbătoare, să se întâlnească în faţa bisericii şi să meargă spre dealuri sau pădurea din apropierea comunităţilor. Fetele, de obicei, căutau primele flori de primăvară, iar băieţii adunau vreascuri şi făceau focuri în jurul cărora se glumea şi se petrecea până la prânz. Fetele obişnuiau să se întoarcă în sat alergând, iar băieţii le urmăreau. Fiecare fată căuta să se lase prinsă de băiatul pe care îl simpatiza şi în văzul tuturor avea voie să o şi sărute. De aici există şi zicala „Dragobetele sărută fetele”“, a spus muzeograful.

SE SPUNE CĂ DATA DE 24 FEBRUARIE ESTE CONSACRATĂ ÎMPRIETENIRII TINERILOR, IAR PRIN SĂRUT SE MARCA O LOGODNĂ.

RESTRICŢII LUCRATIVE Specialiştii în etnologie spun că în această zi sunt şi restricţii lucrative. „Femeile nu lucrează, ca să nu strice semănăturile, iar bărbaţii nu vânează, ca să nu tulbure rostul păsărilor, mai ales împerecherea. Este ocrotită cloşca, pentru a scoate cât mai mulţi pui. Pentru păsările cerului, femeile obişnuiesc să arunce grăunţe pe acoperiş pentru a le atrage şi a le oferi hrană, iar păsările de curte nu se sacrifică sub nicio formă. Ele sunt respectate tocmai pentru a avea cât mai mulţi pui şi păsări în ogradă”, a spus muzeograful din cadrul Muzeului de Artă Populară. O altă datină spune că, dacă din această zi păsările nu-şi găsesc perechea, rămân tot anul fără ea, ceea ce este valabil şi în cazul tinerilor.

Taguri articol


12