Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a devenit un fel de sperietoare pentru aleşii locali din România, având în vedere că aceştia sunt declaraţi pe bandă rulantă în situaţie de incompatibilitate. Foarte mulţi primari şi consilieri locali au fost declaraţi incompatibili pentru că au fost membri în consiliile de administraţie ale regiilor autonome sau ale operatorilor de utilităţi publice.
ANI a găsit atâtea cazuri de incompatibilitate încât, practic, primăriile din România nu ar mai putea funcţiona normal, pentru că aleşii se găsesc în conflict de interese. Nu mai departe de ieri, ANI a constatat că alţi opt foşti sau actuali aleşi locali se găsesc într-o situaţie similară, fiind declaraţi incompatibili, unul dintre aceştia fiind primarul comunei constănţene Dobromir. Motivul pentru care edilul din Dobromir, Eugen Iliescu, a fost declarat incompatibil este faptul că, în perioada 20 iunie 2012 - 13 februarie 2013, a deţinut în acelaşi timp funcţia de primar şi pe cea de comerciant, persoană fizică, în cadrul unei întreprinderi individuale.
Deciziile de incompatibilitate pe care Agenţia Naţională de Integritate le ia sunt discutabile şi deoarece se referă şi la situaţii în care cele două funcţii pe care le ocupă cel declarat în conflict de interese sunt în instituţii publice. Este cazul celor care ocupă atât o funcţie pentru care au fost aleşi prin vot, cât şi pe cea de membri în adunări ale acţionarilor în instituţiile de utilităţi publice, cum sunt regiile autonome.
Acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate de a declara incompatibili aleşi locali este cu atât mai forţată cu cât legea după care sunt judecate toate cazurile se bate cap în cap cu o directivă europeană pe care România s-a obligat să o respecte atunci când a aderat la Uniunea Europeană.
Mulţi aleşi locali au contestat decizia pe care agenţia a luat-o, au dat în judecată ANI şi au şi câştigat procesele, ulterior.