Un nou proiect românesc cîştigă la Sarajevo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un nou proiect românesc cîştigă la Sarajevo

Cultură 25 August 2008 / 00:00 550 accesări

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo şi-a anunţat cîştigătorii. Ceremonia de decernare a premiilor, desfăşurată sîmbătă seară, în prezenţa actorului american Kevin Spacey, deţinător al premiului Oscar, a început prin a anunţa laureaţii concursului de proiecte cinematografice CINELink. România şi-a însuşit premiul principal, în valoare de 10.000 de euro, cu proiectul „Dacă vreau să fluier, fluier”, după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, în regia lui Florin Şerban şi produs de Daniel Mitulescu. La această sumă se adaugă 2.500 de euro reprezentînd servicii din partea sponsorilor principali ai festivalului. Acest proiect are deja sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi trebuie să îşi completeze finanţarea pentru a vedea lumina ecranului.

Juriul format din Jacquline Eda, Behrooz Hashmenian, Charlotte Appelgren, Georges Goldenstern, Cedomir Kolar şi Menholf Zurhorst a mai ales proiectele „Strange Forest”, în regia lui Szabolcs Tolnai şi produs de Miroslav Mogorovic din Serbia şi „Broken Mussels”, în regia lui Seyfetin Tokmak şi produs de Serkan Cakarer din Turcia. Mai rămîne ceva timp pînă să fie realizate aceste filme, iar participarea la un concurs de proiecte nu face decît să atragă atenţia asupra lor şi le uşurează întregul proces de finanţare. Cele mai importante premii au fost decernate în competiţia lungmetrajelor de ficţiune. Trofeul Inima din Sarajevo pentru cel mai bun film a revenit co-producţiei Croaţia - Bosnia-Herţegovina – Germania – SUA „Buick Riviera”, în regia lui Goran Rusinovic. Premiul, în valoare de 25.000 de euro, este asigurat de Consiliul Europei. Premiul Special al Juriului, în valoare de 10.000 de euro, asigurat de Agnes B., a revenit producţiei austriece „March”, în regia lui Handl Klaus, un film premiat săptămîna trecută şi în cadrul Festivalului de Film de la Locarno. Cea mai bună actriţă a fost desemnată Ayca Damgaci, pentru rolul din producţia turcă „My Marlon and Brando”, un premiu în valoare de 2.500 de euro asigurat de Aeroportul Internaţional din Sarajevo. Cel mai bun premiu de interpretare masculină a fost decernat ex-aequo actorilor Leon Lucev şi Slavko Stimac, pentru prestaţia lor din „Buick Riviera”, împărţind un cec în valoare de 2.500 de euro asigurat de DHL. Competiţia de scurtmetraje a fost cîştigată de filmul de animaţie bosniac „Tolerantia”, în regia lui Ivan Ramadan, fiindu-i atribuit un cec în valoare de 3.000 de euro din partea organizatorilor. Juriul a mai atribuit şi două menţiuni speciale scurtmetrajelor bosniac „The Wake”, în regia lui Timur Makarevic şi sloven „I Know”, semnat de Jan Cvitkovic, fiecare primind cîte 1.000 de euro din partea Coca-Cola Bosnia-Herţegovina. O menţiune de onoare a fost atribuită unui alt film de animaţie, „Ergo”, o producţie maghiară semnată de Geza M. Toth. Cel mai bun documentar a fost desemnat „Corridor 8”, în regia lui Boris Despodov, o producţie bulgară premiată cu 3.000 de euro din partea Ministerului Federal Elveţian al Afacerilor Externe. Premiul pentru Drepturile Omului a fost atribuit documentarului “Divorce Albanian Style”, în regia Adelei Peeva, iar o menţiune specială i-a revenit documentarului sîrbesc „Fabulous Faries”, în regia lui Marko Jeftic.

Premiul pentru întreaga carieră i-a revenit, anul acesta, producătorului Cat Villers, de numele căreia se leagă importante producţii regionale, „Before the Rain”, semnat de Milcho Manchevski sau „No Man\'s Land”, de Danis Tanovic, premiat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2002. O altă distincţie importantă decernată la Sarajevo este Premiul United International Pictures, care presupune şi nominalizarea în competiţia pentru cel mai bun scurtmetraj a Academiei Europene de Film, care a revenit, anul acesta, animaţiei bosniace „Tolerantia”, în regia lui Ivan Ramadan. Premiul Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă, care presupune difuzarea filmului în circa 3.000 de săli de cinema de pe întreg teritoriul Europei, a revenit lungmetrajului maghiar „Delta”, în regia lui Kornel Mundruczo. Şi Reţeaua Europeană de Documentar şi-a desemnat cîştigătorul, regizorul croat Goran Devic, pentru documentarul „Three”.

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo şi-a trecut în palmares cîştigătorii. România reuşeşte performanţa unică de a cîştiga, pentru a doua oară consecutiv, premiul concursului de proiecte cinematografice CINELink. Importanţa acestui program se reflectă şi în numărul de filme care se concretizează, iar marele cîştigător al acestei ediţii, lungmetrajul de ficţiune „Buick Riviera”, odinioară un proiect prezentat în cadrul CINELink, îi sporeşte popularitatea în regiune.



12