Experţi români de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) şi specialişti bulgari din Dobrici - Institutul European pentru Turism Cultural „Eureka” şi asociaţia „Europartners” - şi-au propus să promoveze „destinaţiile transfrontaliere istro-pontice pentru turismul cultural”. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Transfrontalier de Cooperare România-Bulgaria 2007-2013, a fost lansat, sâmbătă, în aula „Adrian Rădulescu” a MINAC, în prezenţa partenerilor români şi bulgari. „Există voci care spun că în anul 2020 sau cel târziu în 2030 China va deveni cel mai mare centru turistic şi etno al lumii. Experţii din Europa consideră că centrul cultural al acestui continent poate fi Dunărea de Jos, mai exact, România şi Bulgaria. De aceea trebuie să cooperăm pentru a deveni numărul unu în Europa”, a declarat directorul „Eureka”, Krassen Roussev.
Prin tematica abordată şi acţiunile ce se vor derula în instituţiile partenere din România şi Bulgaria, proiectul va permite identificarea şi lansarea unor acţiuni de stimulare şi colaborare între muzeele de la Dunărea de Jos şi sectoarele economic, social şi educaţional, la nivel local şi transfrontalier. Proiectul prevede valorificarea obiectivelor turistice istro-pontice din România - Constanţa, Călăraşi şi Giurgiu - şi din Bulgaria - Dobrici, Ruse şi Silistra. „Acest poiect a fost pregătit timp de aproape doi ani de zile, înainte de a fi aprobat spre finanţare la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Călăraşi (...) În ceea ce priveşte patrimoniul nostru, Constanţa este principalul obiectiv pe care l-ar putea vizita un eventual turist, dar la fel de importante sunt şi siturile arheologice Histria şi Adamclisi”, a subliniat arheologul Constantin Chera, expert patrimoniu cultural-istoric în cadrul proiectului.
Echipa constănţeană de implementare a proiectului „Destinaţii transfrontaliere istro-pontice pentru turismul cultural” este alcătuită din directorul MINAC, Gabriel Custurea, cercetătorul Constantin Chera, expert patrimoniu cultural-istoric, arheologul Cătălin Nopcea şi economistul Aurelia Popa. La evenimentul de sâmbătă „Europartners” a fost reprezentată de Dobreva Bozhanka.