Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că începînd de astăzi, va intra în vigoare un nou regulament sanitar internaţional, menit să limiteze propagarea epidemiilor şi să facă faţă urgenţelor de sănătate de amploare.
Adoptat de cele 192 de state membre OMS, în anul 2005, acest regulament revizuit constă într-o serie de reguli şi proceduri destinate să ajute la stoparea izbucnirii unei maladii, în fază incipientă, printr-o cooperare intensă între ţări. Statele membre OMS trebuie să semnaleze toate evenimentele care ar putea să declanşeze urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională, prin acestea înţelegîndu-se şi cele provocate de agenţii chimici, de alimente contaminate sau materiale radioactive. “Textul se bazează pe procesul fundamental de transparenţă”, a declarat, la Geneva, dr. Mike Tyan, director al biroului de alertă şi acţiune în caz de epidemie şi de pandemie din cadrul OMS. Reprezentanţii OMS au subliniat că boli precum SARS, Ebola sau gripa aviară au demostrat cît de repede se pot propaga în lume astfel de maladii. “Astăzi, cea mai mare ameninţare pentru securitatea sanitară internaţională ar putea fi o pandemie de gripă”, a declarat, directorul general al OMS, dr. Margaret Chan, care a menţionat că acest nou regulament va permite o mai bună pregătire pentru a face faţă unei eventuale pandemii. Regulamentul revizuit, a cărui primă versiune a fost elaborată în anul 1951, prevede, în egală măsură, acţiunile în caz de epidemie (control, carantină, supravegherea călătorilor, schimbul de informaţii).
În vreme ce textul precedent includea măsuri pentru şase maladii considerate importante (holera, pesta, febra galbenă, variola, ferba recurentă şi tifosul), noua versiune acoperă mai multe domenii de sănătate publică de importanţă internaţională.