O persoană a murit şi patru au fost rănite în urma unui seism puternic, produs ieri, în Japonia, iar zona de evacuare din jurul centralei de la Fukushima a fost extinsă. Cutremurul, despre care iniţial se spusese că a avut 7,1 grade, a avut 6,6 grade şi s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, fiind resimţit şi la Tokyo. O avertizare de tsunami emisă de Agenţia Meteorologică a fost anulată ulterior. Seismul a provocat o alunecare de teren în oraşul Iwaki şi incendii în mai multe zone din nord-estul ţării. Aparent, cutremurul s-a produs pe uscat, la 36 de kilometri vest de Iwate, nu în mare, cum a fost anunţat iniţial. 220.000 de locuinţe şi firme din Fukushima au rămas fără curent electric.
Un moment de reculegere a fost ţinut ieri, în nord-estul Japoniei, de către supravieţuitori şi salvatori, la exact o lună de la cutremurul urmat de un tsunami uriaş, produs la 11 martie, la ora locală 14.46. Această catastrofă, cea mai gravă cu care s-a confruntat arhipelagul de la al Doilea Război Mondial, s-a soldat cu peste 27.000 de morţi şi dispăruţi. Exact la ora la care primul cutremur, cu magnitudinea de 9, a afectat coastele de la Pacific, la nivelul localităţii Tohoku, sirenele au pornit iar populaţia locală s-a oprit pentru a ţine un moment de reculegere în memoria victimelor. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului produs la 11 martie în nord-estul Japoniei s-a ridicat la 13.116, în timp ce alte 14.377 persoane continuă să fie date dispărute. Totodată, în cele 2.350 de adăposturi sunt cazate şi la această oră 147.000 de persoane care au fost evacuate din provinciile Miyagi, Iwate şi Fukushima, cele mai afectate de dezastrul de luna trecută.
• Risc redus la Fukushima • Riscul unei scurgeri radioactive majore la centrala avariată de la Fukushima s-a redus în mod considerabil, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez. Acesta a reafirmat, totuşi, că zona de evacuare, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, ar trebui să fie suficientă. Dezastrul din 11 martie a distrus reţeaua de alimentare electrică şi a întrerupt circuitele de răcire de la Fukushima Daiichi, provocând începutul unei fisiuni a barelor de combustibil, urmată de explozii şi emanaţii radioactive. Guvernul a ordonat evacuarea locuitorilor pe o rază de 20 de kilometri şi a recomandat persoanelor care locuiesc pe o rază cuprinsă între 20 şi 30 de kilometri de la instalaţie să plece sau să se închidă în casă. Centrala de la Fukushima plătea angajaţilor responsabili cu lucrările de întreţinere, cu o săptămână înainte de seismul din 11 martie, un salariu de 11 dolari pe oră, similar cu cel oferit pentru slujbe cu normă redusă de lanţul de restaurante McDonald\'s în Tokyo. Salariul modest indică declinul economic al regiunii Tohoku din nordul Japoniei, în care oraşele s-ar putea să nu-şi mai revină niciodată după dezastru.
• Mulţumiri pentru ajutoare • Premierul japonez, Naoto Kan, a mulţumit lumii întregi pentru ajutorul primit de ţara sa după dezastrul din 11 martie, potrivit unei scrisori publicate în mai multe mari cotidiane din întreaga lume. Mai multe ţări europene dar şi SUA, Australia, Mexic şi China au trimis echipe de salvare la o zi după dezastrul din 11 martie. Numeroase naţiuni au trimis un sprijin financiar pentru a ajuta a treia economie mondială a lumii să se refacă din acest dezastru. Organizaţii neguvernamentale şi personalităţi din străinătate s-au mobilizat pentru a ajuta arhipelagul nipon.