Un nou sistem de răcire la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un nou sistem de răcire la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Monden 06 Februarie 2007 / 00:00 535 accesări

Comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale, americanul Mike Lopez-Alegria şi compatrioata sa, Sunita Williams, au reuşit să instaleze un nou sistem de răcire, în cadrul pregătirilor pentru instalarea modulelor nipon şi european. Aceasta a fost a doua din cele trei ieşiri programate pe parcursul a nouă zile, cel mai ambiţios proiect de lucru pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială, care nu sînt ajutaţi de o echipă de specialişti venită cu o navetă. Mike Lopez-Alegria şi Sunita Williams au reuşit să instaleze o a doua pereche de conducte cu amoniac care fac parte din sistemul de răcire al Staţiei. Prima pereche a fost instalată săptămîna trecută.

Şi în timpul celei de-a doua ieşiri, astronauţii s-au confruntat cu cîteva probleme provocate de scurgerile de amoniac, o substanţă extrem de periculoasă. Expus la frigul din spaţiu, amoniacul îngheaţă şi se transformă în fulgi care pot atinge şi distruge costumele de protecţie ale astronauţilor. Dacă substanţa este introdusă în aerul Staţiei poate provoca probleme respiratorii pentru astronauţi. Din fericire, echipa de control nu a detectat niciun semn de contaminare cu amoniac.

Mike Lopez-Alegria şi Sunita Williams au mai fotografiat şi un panou solar ce va fi strîns în timpul unei misiunii de luna viitoare. Problemele întîmpinate la strîngerea unui panou identic în timpul misiunii din decembrie au obligat NASA să prelungească şederea echipei de astronauţi la bordul Staţiei Spaţiale. O zi suplimentară petrecută pe Staţie înseamnă consumarea rezervelor destinate cazurilor de urgenţă, iar NASA doreşte să evite acest lucru în timpul misiunii viitoare.

Cea de-a treia ieşire în spaţiu, programată joi, va fi dedicată înlăturării unor învelitori ce aveau rolul de a menţine echipamentele calde şi care nu mai sînt necesare. Aceste ieşiri orbitale sînt primele dintr-un an care se anunţă foarte activ în procesul de construire a Staţiei. Sînt programate şase zboruri de navete spaţiale pentru asamblarea singurului avanpost locuit din spaţiu, printre care livrarea şi instalarea laboratorului european Columbus, la sfîrşitul acestui an. NASA a prevăzut, în total, încă 14 zboruri pentru terminarea construirii Staţiei pînă în 2010, cînd flota sa de navete spaţiale va fi retrasă din circulaţie.

Taguri articol


12