Un nou volum din seria "Drăculeştii" lansat la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un nou volum din seria "Drăculeştii" lansat la Constanţa

Cultură 21 Octombrie 2006 / 00:00 1071 accesări

Scriitoarea Gabriela Vlad a lansat ieri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, cel de al doilea volum din ciclul "Drăculeştii". Înconjurată de membri ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Ovidiu Dunăreanu şi Liviu Lungu, directorul insituţiei muzeale gazdă, dr. Constantin Chera, prof. univ. dr. Daniel Flaut, bibliotecari, colegi şi prieteni, Gabriela Vlad a prezentat volumul "Drăculeştii, colanul ordinului", continuarea poveştii neamului Drăculeşti. Din dorinţa de a oferi o replică la filmele de calitate îndoielnică, care mizează pe lipsa de veridicitate a personajului Dracula, autoarea prezintă cu autenticitate şi dinamism perioada istorică 1496 - 1499 din România. Rodul unei munci de aprox. 15 ani, lucrarea pune accentul pe bătălia de la Codrii Cosminului şi pe tratatul de la Hîrlău.

"Gabriela Vlad este unul dintre prozatorii cei mai serioşi care scriu la Constanţa", a declarat preşedintele USR Dobrogea, Ovidiu Dunăreanu. Scriitorul este de părere că, tipărind aceast roman, autoarea a avut forţa de a reconstitui o epocă, reuşind să redea autenticitatea istorică a evenimentelor şi personajelor. Mai mult, prin intermediul textului, al structurii lucrării, Gabriela Vlad a ilustrat modul în care clanul Drăculeşti trăia, felul lor de a fi şi legile interioare pe care le respectau. "Cu cele două volume ale ciclului , dar şi cu următoarele, Gabriela Vlad are toate şansele să facă parte din USR, iar noi, membrii USR Dobrogea, o aşteptăm cu braţele deschise", a menţionat Ovidiu Dunăreanu. La rîndul său, scriitorul şi cercetătorul Liviu Lungu a precizat că scriitoarea a reuşit să pătrundă adînc în istoria anilor pe care îi aduce în atenţie, fără însă a se pierde în amănunte, a plictisi cititorul. "Textul documentar este unul alert, iar detaliile şi informaţiile sînt prezentate atît cît este nevoie", a declarat Liviu Lungu. Istoricul Daniel Flaut, prof. univ. dr. în cadrul Universităţii "Ovidius" Constanţa s-a declarat încîntat de faptul că lucrarea oferă date amănunţite referitoare la domnia lui Ştefan cel Mare şi a precizat că volumul poate fi considerat, foarte uşor, o carte de istorie pentru elevi şi studenţi.

Gabriela Vlad a explicat că această temă o "obseda" încă din perioada liceului, iar filmele care aduc în prim plan existenţa unui Dracula în ţara noastră au motivat-o să redea realitatea. De altfel, autoarea a precizat că a încercat să prezinte evenimentele istorice în contextul european, iar personajele expuse în carte sînt foarte autentice şi acum. "Chiar dacă nu mai au aceleaşi veşminte pompoase, săbiile şi bijuteriile anilor respectivi, iar acum sînt îmbrăcaţi în alte haine, personajele mele sînt cît se poate de reale. Cît de curînd posibil voi lansa şi cel de al treilea volum al ciclului, , iar frumoasa poveste istorică va fi continuată", a mărturisit Gabriela Vlad.

Taguri articol


12