Un obuz de mortieră lansat din Siria a căzut în Turcia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un obuz de mortieră lansat din Siria a căzut în Turcia

Externe 18 Octombrie 2012 / 00:00 313 accesări

Un obuz de mortieră lansat din Siria a căzut, ieri, în sud-estul Turciei, însă incidentul nu s-a soldat cu victime, anunţă postul de televiziune NTV. Obuzul a căzut pe malul râului Oronte, în provincia turcă Hatay, precizează postul de televiziune. Turcia a avertizat că va riposta la astfel de incidente. Armata turcă a ripostat de mai multe ori, în ultimele săptămâni, obuzelor lansate din Siria. Pe 3 octombrie, un atac cu obuze a provocat moartea a cinci civili în Turcia.

Ieri, insurgenţii sirieni au doborât un elicopter militar, în oraşul Maaret al-Nooman, pe care armata încearcă să îl recucerească, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). ”Rebelii au reuşit să doboare un elicopter care participa la operaţiuni în zona Maarhtat din regiunea Maaret al-Nooman. Resturile aparatului de zbor au căzut într-o zonă locuită”, precizează OSDO. Sâmbătă, insurgenţii au revendicat doborârea unui avion militar aparţinând forţelor subordonate regimului Bashar al-Assad.

Emisarul internaţional Lakhdar Brahimi, care a lansat un apel la armistiţiu în Siria, cu ocazia sărbătorii musulmane Al-Adha, la sfârşitul lui octombrie, a sosit ieri la Beirut, a anunţat o sursă guvernamentală libaneză. ”Brahimi merge în Liban, unde se va întâlni cu preşedintele Michel Sleimane, premierul Najib Mikati şi preşedintele Parlamentului, Nabih Berri”, a anunţat un purtător de cuvânt al ONU. Libanul, care s-a distanţat de regimul sirian, de la începutul revoltei, este în continuare divizat între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Bashar al-Assad. Libanul găzduieşte aproximativ 85.000 de refugiaţi sirieni, dintre care 66.000 înregistraţi la ONU.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ieri că numai Consiliul de Securitate al ONU poate limita vânzările de arme ruseşti în străinătate, afirmaţie menită să apere Kremlinul împotriva criticilor privind livările de arme către Guvernul sirian. Occidentul a criticat Rusia pentru că şi-a folosit dreptul de veto, împreună cu China, pentru a respinge trei rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care aveau drept scop crearea de presiuni asupra preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, pentru a pune capăt unui conflict care durează de 19 luni şi în care au fost ucise aproximativ 30.000 de persoane. Rusia a vândut Siriei armament în valoare de un miliard dolari, anul trecut şi a făcut clar faptul că se va opune, în cadrul Consiliului de Securitate, unui embargo asupra armelor, estimând că există îngrijorări potrivit cărora rebelii care luptă împotriva Guvernului al-Assad ar obţine oricum arme în mod ilegal. Vladimir Putin a afirmat, în luna iunie, că Rusia nu livrează Siriei niciun fel de arme care ar putea fi folosite într-un război civil.



12