Un oficial din cadrul serviciilor de securitate iraniene a confirmat, marţi, arestarea a trei americani, în apropierea frontierei cu Irakul, precizînd că în prezent sînt interogaţi. Presa iraniană anunţa, zilele trecute, arestarea a trei americani care s-ar fi infiltrat pe la frontiera cu Irakul. ”Cele trei persoane, a căror identitate nu este deocamdată cunoscută, au fost arestate în apropierea frontierei, la Malah-Khor, în apropiere de oraşul Marivan”, a declarat Iraj Hassanzadeh, viceguvernatorul provinciei iraniene Kordestan.
Presa americană le-a identificat pe cele trei persoane, menţionînd că ele se aflau la vînătoare în regiunea Kurdistanului irakian, în apropiere de Iran. Este vorba de Shane Bauer, Sara Shourd şi Joshua Fattal, toţi avînd în jur de 20 de ani. Iraj Hassanzadeh a declarat pentru postul public de televiziune de limbă arabă Al-Alam că cei trei fuseseră arestaţi în urmă cu patru zile şi erau în curs de interogare. El a declarat agenţiei Fars că cele trei persoane aveau vize siriene şi irakiene şi că nu au depus încă mărturie. Un înalt responsabil din cadrul poliţiei de frontieră a regiunii autonome a Kurdistanului irakian vorbise vineri de arestarea în Iran a trei americani care traversaseră frontiera venind din Irak. A doua zi,
Relaţiile iraniano-americane sînt tensionate de mai mulţi ani. Teheranul fusese plasat de vechea administraţie americană pe ”axa răului” a ţărilor care susţin terorismul, în timp ce Iranul prezenta SUA ca fiind ”marele Satan”. Tensiunile s-au accentuat în ultimele luni, în pofida deschiderii preşedintelui american, Barack Obama, faţă de Iran, pe fondul ambiţiilor nucleare ale Teheranului şi după realegerea controversată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, la 12 iunie. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut, luni, Teheranului să ofere noi informaţii despre cei trei americani şi să permită reîntoarcerea lor cît mai curînd posibilă.
Londra generează controverse în privinţa lui Ahmadinejad
Marea Britanie a generat o controversă, luni, odată cu trimiterea unui diplomat de rang înalt la ceremonia din Teheran la care ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a validat oficial realegerea disputată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Ministerul britanic de Externe l-a trimis pe Patrick Davies, adjunctul şefului misiunii diplomatice britanice, chiar dacă regimul iranian a acuzat în repetate rînduri Marea Britanie de alimentarea tensiunilor din Iran după alegerile prezidenţiale, a arestat angajaţi iranieni de la ambasada britanică şi a expulzat un corespondent al BBC de la Teheran. Potrivit ministerului, ”Davies a fost trimis la ceremonie în locul ambasadorului Simon Gass, pentru a arăta că nu există relaţii ca de obicei cu un regim acuzat de fraudarea alegerilor, de reprimare violentă a opoziţiei şi de înscenare a proceselor disidenţilor”. Liderii opoziţiei iraniene, care au precizat că alegerile au fost fraudate, au boicotat acest eveniment.
Ministerul britanic de Externe a argumentat că trebuie să continue dialogul cu regimul pe tema programului său nuclear, a drepturilor omului şi a altor probleme stringente şi pentru a face acest lucru, toate canalele de comunicare trebuie deschise. Statele membre ale UE nu au reuşit să se pună de acord asupra unei poziţii comune. Suedia, care deţine în prezent preşedinţia semestrială a UE, şi-a trimis ambasadorul pentru a reprezenta UE. Franţa şi Italia, unul dintre cei mai importanţi parteneri ai Iranului în domeniul comerţului, au trimis diplomaţi de rang înalt, însă Germania a decis să trimită un diplomat de rang inferior.