Atât olimpicii, cât şi sportivii de performanţă (inspectorii şcolari împart participanţii la competiţiile şcolare interne sau internaţionale în elevi care obţin rezultate excelente la diverse materii şi sportivi care sunt răsplătiţi cu medalii pentru rezultate foarte bune - n.r.) sunt şi ei elevi care cad uşor în capcanele sistemului de învăţământ românesc. Chiar dacă la prima vedere sunt „speciali” pentru că au oportunitatea de a participa la un bac „special”, sunt doar nişte adolescenţi la început de drum în viaţă, ca şi restul colegilor lor. Avem pretenţii de la ei, ne bucurăm că ne reprezintă, cu mândrie, ţara în competiţiile sportive de pe întreg mapamondul, însă ei nu au un statut mai special faţă de restul colegilor aflaţi în ani terminali. Li se oferă şansa să practice un sport, fac parte din loturile naţionale, dar, în acelaşi timp, ei trebuie să studieze pentru a promova examenele vieţii. Nimeni nu poate să înveţe în locul lor! Din păcate, bac-ul „special” dedicat olimpicilor de anul acesta a fost o ocazie pentru ca unii elevi să-şi testeze abilităţile de a înşela aşteptările celorlalţi. Astfel, doi elevi au fost prinşi în timp ce încercau să copieze şi au fost daţi afară din examen. Din nefericire, imaginea Constanţei, reprezentată cu brio până acum, a fost pătată, deoarece unul dintre olimpici este constănţean. Celălalt elev este din Sibiu. Din inconştienţă sau din dorinţa de a trece mai uşor peste examenul de maturitate pentru că nu au învăţat la timp, au ales să-şi „păteze” singuri viitorul, atât sportiv cât şi educativ. Pe viitor, ei ar putea să nu mai aibă posibilitatea de a practica sportul pe care îl îndrăgesc, iar Legea Educaţiei le interzice să participe la următoarele două sesiuni ale bac-ului.
„VICTIMĂ” A SISTEMULUI Olimpicul constănţean care participa la bac-ul „special” este Ionuţ Cosmin Sârbu, elev al Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” (LPSNR) Constanţa. El este sportiv al Clubului Farul Constanţa şi face parte din lotul naţional pentru kaiac-canoe. Despre „reuşita” lui de a fi eliminat din examen părerile sunt împărţite. Directorul LPSNR, prof. Andrei Szemerjai, spune că este o „victimă” a sistemului de învăţământ. El spune că programul încărcat al lui Cosmin, constând în antrenamente, l-au ţinut în afara orelor de curs. „Elevul este în pregătire centralizată şi antrenamentele la care trebuie să ia parte se desfăşoară la Snagov. De doi ani, de când face parte din lotul naţional, el revine la Constanţa abia la finele unui semestru. Stă o săptămână sau maxim zece zile, timp în care trebuie să recupereze tot ce au făcut colegii săi. Eu am făcut adrese către Federaţia Română de Kaiac-Canoe şi Ministerul Educaţiei Naţionale astfel încât Cosmin să poată veni mai des la Constanţa pentru a recupera orele pierdute, însă răspunsul primit a fost că el face parte din lotul naţional şi trebuie să participe la antrenamente”, a declarat prof. Szemerjai. Pe de altă parte, inspectorul şcolar de specialitate pentru educaţie fizică şi sport din cadrul ISJ, prof. Dragoş Ciucan, a declarat că decizia de a copia la un examen îi aparţine exclusiv elevului. El a adăugat că pentru elevii sportivi merituoşi care îşi desfăşoară antrenamentele departe de oraşul în care învaţă soluţia este ca ei să fie transferaţi, pentru o perioadă determinată, la o unitate de învăţământ în localitatea unde sunt cantonamentele. „Este o lovitură grea pentru LPS „Nicolae Rotaru”, pentru că instituţia face parte din unităţile şcolare care au sportivi cu rezultate remarcabile în competiţiile organizate în ţară şi străinătate”, a declarat Ciucan. La rândul său, inspectorul general adjunct din cadrul ISJ, prof. Adriana Oprea, spune că rămâne de văzut ce va decide comisia de bac care s-a întrunit pentru a analiza tentativa de fraudă şi comportamentul elevului. „Conform Legii Educaţiei, elevii prinşi copiind nu pot participa la bac două sesiuni la rând însă, în funcţie de gravitatea faptei, perioada se poate prelungi. De obicei se ascultă şi punctul de vedere al elevului care a fost prins copiind. Noi regretăm ceea ce s-a întâmplat, dar consider că este o lecţie pentru toţi elevii din anii terminali. Este o dovadă că nu poţi fi şi bun sportiv dar şi bun la învăţătură, dar sunt convinsă că drumul său sportiv nu se termină aici, ci va continua”, a declarat că Oprea.
11 olimpici şi sportivi de performanţă
De la Constanţa, 11 olimpici şi sportivi de performanţă participă la sesiunea „specială” a bac-ului care se organizează, la Ploieşti, în perioada 18 - 31 mai. Elevii sunt calificaţi la olimpiade sau concursuri sportive internaţionale, iar în perioada sesiunii de bac din vară vor fi plecaţi din ţară pentru a participa la aceste competiţii. Olimpicii constănţeni sunt de la mai multe licee cu renume din oraş, dar şi unităţi sportive. Primele rezultate ale bac-ului vor fi afişate în 31 mai.