Un ONG francez a depus plângere împotriva SI pentru crime împotriva umanității

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un ONG francez a depus plângere împotriva SI pentru crime împotriva umanității

Externe 11 Februarie 2016 / 18:19 642 accesări

Asociația franceză Coordonarea creștinilor din Orient în pericol (CHREDO) a depus o plângere în care acuză gruparea Statul Islamic (SI) de crime împotriva umanității, pentru persecuția minorității creștine din Irak și Siria. ”Asasinate, convertiri religioase forțate, răpiri, abuzuri sexuale și fizice, acte de tortură au fost constatate de ONU”, dezvăluie asociația creată în 2013, care subliniază ”campania vastă de purificare etnică și religioasă condusă de SI”. Plângerea, depusă pentru genocid și crime împotriva umanității, se referă și la distrugerea lăcașurilor de cult și de reculegere. Aceste fapte implică cetățeni francezi plecați pentru jihad în Siria și Irak și persoane care locuiesc în Franța, prin urmare, autoritățile franceze dispun de competența necesară, scrie asociația.

În 2014, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a estimat că persecuția creștinilor în Mosul (Irak) de către SI poate fi considerată o crimă împotriva umanității. În Siria, Comitetul ONU a denunțat asasinarea sistematică a copiilor aparținând comunităților creștine și yazidi. Asociația Portes Ouvertes, care publică, în fiecare an, o situație globală a persecuțiilor împotriva creștinilor, relatează mai multe cazuri de execuții în masă de băieți, decapitări, răstigniri și îngroparea de vii a unor copii. O anchetă preliminară pentru crime împotriva umanității a fost deschisă în septembrie, de Parchetul din Paris, care vizează abuzurile comise în Siria, între 2011 și 2013, de regimul lui Bashar al-Assad. Ancheta a fost deschisă în urma mărturiilor făcute de un fost fotograf al serviciului de documentare al poliției militare siriene, care a publicat mii de fotografii.

Între timp, NATO a convenit asupra unei solicitări a SUA de a sprijini cu avioane de supraveghere coaliția care luptă împotriva SI, a declarat, joi, secretarul general Jens Stoltenberg, însă acestea nu vor fi desfășurate în cadrul campaniei aeriene, potrivit DPA. Miniștrii Apărării din cadrul NATO, reuniți la Bruxelles, au convenit joi să pună avioane AWACS la dispoziția aliaților care participă la coaliție, eliberând astfel resursele naționale ale acestora, pentru a participa la operațiunea care se desfășoară deasupra Irakului și Siriei, a spus Stoltenberg. ”Decizia va spori capacitatea coaliției de a lovi și distruge gruparea teroristă SI, care este inamicul nostru comun”, a adăugat șeful NATO. Germania se numără printre țările care se opun implicării directe a NATO în lupta împotriva SI, temându-se că acest lucru ar putea complica negocierile de pace.



12