Un procuror va investiga campania lui Trump! Ruşii, prea mulţi şi prea aproape de Casa Albă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Departamentul de Justiție al SUA

Un procuror va investiga campania lui Trump! Ruşii, prea mulţi şi prea aproape de Casa Albă

Externe 18 Mai 2017 / 17:36 604 accesări

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a numit un procuror special care să investigheze presupusele legături dintre campania prezidențială a lui Donald Trump și Rusia, informează „The Guardian“. Fost director al FBI-ului, Robert Mueller a fost numit de procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, să conducă ancheta în privința ingerințelor ruse în campania americană. Rosenstein a declarat că ”a stabilit că este în interesul publicului” să numească un consilier special. ”Ceea ce am stabilit se bazează pe circumstanțele unice, iar interesul publicului îmi impune să plasez această investigație sub autoritatea unei persoane care exercită un grad de independență față de grupul normal de comandă”, a afirmat acesta. Mueller va demisiona din cadrul firmei sale private de avocatură pentru a evita conflictele de interese, potrivit Departamentului de Justiție. Conform postului CBS, una dintre diferențele dintre directorul FBI și un consilier special este că cel din urmă nu poate fi concediat de președintele american. ”Accept această responsabilitate și voi acționa cât mai bine posibil”, a declarat noul consilier special.

SE CER INFORMAŢII COMPLETE

Foști și actuali responsabili americani au indicat, recent, că Michael Flynn și alți consilieri din echipa de campanie a lui Donald Trump s-au aflat în contact cu oficiali ruși și alte persoane având legături cu Kremlinul prin cel puțin 18 convorbiri telefonice și e-mailuri pe parcursul ultimelor șapte luni ale campaniei din 2016. Șase dintre aceste contacte, până acum nedezvăluite, au constat în convorbiri telefonice între ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, și consilieri ai lui Trump, inclusiv Michael Flynn, au afirmat trei foști și actuali oficiali americani. Convorbirile dintre Flynn și Kisliak s-au accelerat după votul din 8 noiembrie, când cei doi au discutat despre crearea unui canal de comunicare de rezervă între Trump și președintele rus, Vladimir Putin, care să ocolească birocrația impusă de securitatea națională a SUA, considerată de ambele părți ca ostilă îmbunătățirii relațiilor, au explicat patru oficiali americani.

Sursele au precizat pentru Reuters că nu au găsit dovezi privind nereguli sau interferențe cu Rusia în materialele analizate până acum. Noile dezvăluiri cresc însă presiunea asupra lui Trump și a asistenților săi pentru a pune la dispoziția anchetatorilor din FBI - poliția federală americană - și Congres informații complete privind interacțiuni cu oficiali și alți responsabili ruși în timpul și imediat după alegerile prezidențiale din 2016. Cele 18 convorbiri telefonice și schimburi de mesaje electronice au avut loc în perioada aprilie - noiembrie 2016 și s-au axat pe relansarea relațiilor economice ruso-americane afectate de sancțiunile impuse Moscovei, pe cooperarea în vederea combaterii Statului Islamic în Siria și contracararea ambițiilor Chinei.

Potrivit unor responsabili americani, existența de contacte cu oficiali străini pe parcursul unei campanii nu este ceva neobișnuit, însă numărul interacțiunilor dintre consilieri ai lui Donald Trump și oficiali ruși a fost unul excepțional. "E un lucru rar să existe atâtea convorbiri telefonice cu oficiali străini, mai ales dintr-o țară pe care o considerăm adversar sau putere ostilă", a menționat fostul secretar de stat republican Richard Armitage.

Taguri articol


12