Andreas Hniatiuc, psihologul cooptat în staff-ul tehnic al formaţiei FC Viitorul Constanţa, nou promovată în primul eşalon al fotbalului românesc, consideră că o echipă are nevoie de o astfel de consiliere de specialitate, pentru ca jucătorii să poată da un randament cât mai bun din toate punctele de vedere. Reamintim că Andreas Hniatiuc este membru al Colegiului Psihologilor din România, membru al Asociaţiei Române de Hipnoză Clinică, Relaxare şi Terapie Ericksoniană, licenţiat în psihologie în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei Bucureşti, absolvent al Masterului de “Antropologie Motrică”, din cadrul ANFS, specializare în Psihologia Sportului, lector în cadrul Şcolii Naţionale de Antrenori din cadrul FRF. Hniatiuc este şi autorul mai multor lucrări de specialitate. Are o experienţă de 12 ani în domeniu, perioadă în care a lucrat cu peste 700 de sportivi, 60 de antrenori şi profesori din cadrul a 19 cluburi sportive. În continuare vă prezentăm şi ultima parte a interviului acordat de Andreas Hniatiuc, în exclusivitate, trimisului special al cotidianului Telegraf în cantonamentul echipei Viitorul Constanţa.
Reporter: Sunt multe echipe în Liga 1 care apelează la un psiholog?
Andreas Hniatiuc: De-a lungul timpului au fost, dar în acest moment din câte cunosc, nu. Un psiholog este foarte util unei echipe şi voi da un exemplu. Cele mai multe echipe de top care ajung la Campionatul European au în staff-ul tehnic şi un psiholog. Citeam o statistică referitoare la diferenţele dintre staff-ul Germaniei şi al României. Germania are 18 membri în staff-ul tehnic. Pe lângă antrenori, director tehnic şi organizator mai există un metodist, un observator de joc, doi medici, trei preparatori fizici, patru fizioterapeuţi, un maseur şi un psiholog. Naţionala României are un antrenor principal, doi secunzi, unul cu portarii, un ofiţer de presă, patru maseuri şi un medic. Concluziile sunt simple. La nivelul celorlalte staff-uri sunt oameni care oferă asistenţă de specialitate pentru fiecare componentă. Van Basten, spre exemplu, avea psiholog, Klinsmann avea doi psihologi, chiar dacă gurile rele spuneau că unul este pentru el.
Rep.: Viitorul are foarte mulţi jucători tineri. Există diferenţe de profil ale unor astfel de jucători şi cei mai în vârstă?
A.H.: Este un amănunt important, pentru că nu se discută planul de instruire fotbalistic, ci din punct de vedere psihologic. La vârsta acestor jucători apare un mare impediment şi anume factorul emoţional, impactul pe care îl poate avea Liga 1 asupra lui. Este bine însă că progresul a fost succesiv, de la Liga a III-a la Liga 1. Nu au intrat direct în luptă. Au crescut de la simplu la complex, iar acest lucru este un aspect important, dar în acelaşi timp consider că trebuie lucrat sub aspect emoţional şi al relaţiilor de grup, pentru că este unul în formare.