Un raport cerut de Obama în 2010 evoca riscul unor revolte în Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un raport cerut de Obama în 2010 evoca riscul unor revolte în Orientul Mijlociu

Externe 18 Februarie 2011 / 00:00 337 accesări

Preşedintele SUA le ceruse subordonaţilor săi, în august 2010, să pregătească un raport secret despre situaţia din ţările arabe, documentul concluzionând că, în lipsa unor schimbări, exista riscul izbucnirii unor revolte, afirmă oficiali americani. Documentul cerut de Barack Obama identifica mai multe locuri unde ar fi putut apărea probleme, în special Egiptul. Raportul clasificat ridica problema echilibrării intereselor strategice americane, prin adaptarea la revendicările celor nemulţumiţi. Potrivit oficialilor americani, susţinerea pe care Obama a acordat-o protestatarilor din Egipt reflectă convingerea sa că exista un risc şi mai mare, dacă nu ar avea loc schimbări. Obama se temea că accentul pus pe operaţiunile antiteroriste din Yemen risca să ignore criza politică de la Sanaa, unde tinerii cereau demisia preşedintelui Ali Abdullah Saleh.

Între timp, în lumea arabă, convulsiile sociale continuă. Un jurnalist american care lucrează pentru postul ABC a fost agresat în cursul operaţiunii de evacuare violentă a Pieţei Perla din Manama, unde alte cinci persoane au fost ucise. Miguel Marquez a explicat că a fost lovit, iar camera de luat vederi i-a fost smulsă. Miercuri, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor, cu sediul la New York, a exprimat preocupare pentru agresiunile repetate împotriva jurnaliştilor care transmit informaţii despre protestele din Orientul Mijlociu. În ultimele zile, jurnaliştii au fost împiedicaţi să îşi desfăşoare activitatea, au fost agresaţi sau reţinuţi în Libia, Bahrain, Iran şi Yemen. În plus, autorităţile din Bahrain au redus traficul conexiunilor Internet, în ultimele zile, în mod selectiv, afectând redacţiile instituţiilor de presă, hoteluri sau domicilii private.

Şase persoane au fost ucise şi alte 35 rănite, ieri, în confruntări dintre forţele de ordine şi manifestanţi antiguvernamentali la Benghazi, al doilea mare oraş din Libia. Pe de altă parte, mai mulţi avocaţi au manifestat în faţa unui tribunal din oraş, cerând o Constituţie pentru această ţară. Alte patru persoane au fost ucise în oraşul Al-Baida, în confruntări care au avut loc miercuri seara.

Două persoane au fost ucise şi peste 40 au fost rănite prin împuşcare în timp ce manifestanţii au încercat să ia cu asalt sediul Partidului Democratic din Kurdistan (PDK), condus de Massoud Barzani. La apelul Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor şi Libertăţii, aproape 3.000 de persoane, majoritatea tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 30 de ani, au defilat spre sediul PDK şi al Uniunii Patriotice din Kurdistanul irakian (UPK, condusă de Jalal Talabani). Manifestanţii au aruncat cu pietre spre clădire, iar unii au încercat să ia cu asalt sediul PDK. Agenţii forţelor de ordine au deschis focul pentru a-i avertiza.

Cel puţin 12 persoane au fost rănite ieri, la Sanaa, în cursul confruntărilor între protestatari şi susţinătorii regimului yemenit. Protestatarii, majoritatea studenţi, circa 2.000 de persoane, au fost atacaţi de susţinători ai Congresului Popular General (CPG), înarmaţi cu bare metalice şi pietre. Miercuri, cel puţin zece studenţi au fost răniţi în confruntări similare. Sute de protestatari au încercat să ajungă la Palatul Prezidenţial din Piaţa Sabiin, dar au fost atacaţi de susţinătorii lui Saleh. Studenţi şi activişti ai societăţii civile protestează de cinci zile pentru a cere căderea regimului condus de preşedintele Ali Abdallah Saleh, aflat la putere din 1978. Opoziţia parlamentară, care a decis să reia dialogul cu regimul, nu participă la proteste. Saleh anunţase la 2 februarie blocarea amendamentelor constituţionale care îi permiteau să candideze pentru un nou mandat în 2013, dând asigurări că nu îl va impune pe fiul său la putere. La Aden, principalul oraş din sudul ţării, situaţia era calmă ieri, după moartea a doi manifestanţi în confruntările cu poliţia.

Autorităţile din Bahrain au interzis protestele, iar armata a primit ordin să consolideze prezenţa, după dispersarea protestatarilor antiguvernamentali, informează televiziunea publică. Cel puţin trei persoane au murit şi alte câteva sute au fost rănite în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce poliţia a intervenit pentru dispersarea manifestanţilor. Protestatarii solicită reforme politice şi sociale.

Taguri articol


12