Un raport ONU subliniază stagnarea eforturilor internaţionale de dezarmare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un raport ONU subliniază stagnarea eforturilor internaţionale de dezarmare

Externe 02 Iunie 2006 / 00:00 1147 accesări

Fostul şef al inspectorilor ONU în Irak, Hans Blix, i-a remis, joi, secretarului general ONU, un raport care pune în evidenţă stagnarea eforturilor internaţionale de dezarmare nucleară. Raportul a fost întocmit după doi ani de activitate a Comisiei pentru arme de distrugere în masă, condusă de Hans Blix şi creată la propunerea Suediei, în decembrie 2003.

O copie a raportului, publicată pe site-ul Internet al comisiei, arată că eforturile internaţionale de dezarmare nucleară sînt prea puţin eficiente, iar situaţia stagnează. "După 50 ani de Război Rece, asistăm la riscul declanşării unei curse a înarmării, care ar implica noi tipuri de armament nuclear", se arată în text. Comisia formulează 60 de recomandări, dintre care prima cere tuturor ţărilor să accepte Tratatul de interzicere a testelor nucleare, semnat în urmă cu zece ani. Raportul îndeamnă, de asemenea, toate guvernele care dispun de armă nucleară să-şi reducă arsenalul şi să sisteze producţia de plutoniu. În prefaţa documentului, Blix critică Statele Unite pentru recursul lor la puterea militară, în vederea soluţionării crizelor din domeniul nuclear, în loc de a încerca să consolideze acordurile existente. El cere Washingtonului să ia iniţiativa de a consolida Tratatul de interzicere a testelor nucleare şi de a negocia un tratat care să pună capăt producţiei de materiale de fisiune. "În aceste două domenii, Statele Unite dispun de o influenţă decisivă", continuă textul. "Dacă ele preiau conducerea, lumea are toate şansele de a le urma, iar dacă nu o fac, vor exista mai multe teste nucleare şi noi curse ale înarmării cu dispozitive nucleare", adaugă raportul.

Hans Blix s-a opus, în anul 2003, intervenţiei militare din Irak, împotriva regimului lui Saddam Hussein, bănuit că deţine arme de distrugere în masă. El a pledat, atunci, pentru continuarea inspecţiilor de către personalul ONU şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică).



12