Un reprezentant al României, raportor special ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un reprezentant al României, raportor special ONU

Externe 22 Iunie 2010 / 00:00 369 accesări

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (CDO) de la Geneva l-a desemnat în funcţia de raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului pe reprezentantul României, Călin Georgescu, informează MAE.

Acesta este primul mandat tematic obţinut de România de la înfiinţarea CDO, în 2006. Durata mandatului este de trei ani, cu posibilitatea prelungirii. La actuala sesiune CDO au fost desemnaţi opt raportori speciali, selecţia acestora făcându-se dintr-un număr de 290 de candidaţi, reprezentând toate grupurile geografice. Călin Georgescu a ocupat funcţii manageriale atât în cadrul unor instituţii publice, cum ar fi Ministerul Mediului şi Ministerul de Externe, cât şi al structurilor din cadrul societăţii civile. De asemenea, el deţine expertiză ONU în cadrul Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), unde s-a consacrat în special temelor de protecţie a mediului şi de dezvoltare sustenabilă. În prezent, Georgescu este director executiv la Centrul Naţional pentru Dezvoltare Sustenabilă. Potrivit MAE, succesul marcat prin alegerea reprezentantului român se datorează atât elementelor de pregătire şi experienţă personale ale candidatului, cât şi importanţei pe care România o acordă domeniului respectării şi promovării drepturilor omului. De asemenea, se demonstrează sprijinul constant acordat de România instituţiei Consiliului Drepturilor Omului, cea mai importantă contribuţie de până acum fiind deţinerea preşedinţiei CDO pe durata celui de-al doilea ciclu al funcţionării CDO, în perioada 2007 – 2008.

Mandatul de raportor special pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului a fost înfiinţat în 1995, printr-o rezoluţie a fostei Comisii ONU pentru Drepturile Omului şi revizuit în 2008, de noul consiliu. Până în prezent, s-au succedat doi experţi din grupul african pe acest post. Elementele de mandat ale raportorului special includ examinarea efectelor transportului ilicit de deşeuri toxice şi periculoase asupra exercitării drepturilor omului, în special dreptul la viaţă şi dreptul la sănătate; cercetarea, monitorizarea, examinarea şi primirea de comunicări şi informaţii cu privire la traficul ilegal de deşeuri toxice şi periculoase; elaborarea de recomandări şi propuneri privind măsurile adecvate pentru a controla, reduce şi eradica traficul ilicit, transportul de produse şi deşeuri toxice şi periculoase; întocmirea anuală a listei ţărilor şi corporaţiilor transnaţionale angajate în transportul ilicit de deşeuri toxice şi periculoase, precum şi ţinerea evidenţei persoanelor decedate sau afectate de deşeuri. România a mai deţinut, până în prezent, două mandate vizând monitorizarea situaţiilor de ţară (pentru Republica Democrată Congo şi Belarus).



12