Un rom supravieţuitor al Holocaustului critică Franţa, Italia, România şi Bulgaria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Un rom supravieţuitor al Holocaustului critică Franţa, Italia, România şi Bulgaria

Monden 28 Ianuarie 2011 / 00:00 447 accesări

Stigmatul etniei. Un rom care a supravieţuit Holocaustului a denunţat, ieri, modul în care sunt trataţi romii în Franţa, Italia, România şi Bulgaria, în primul discurs al unui membru al acestei comunităţi susţinut cu ocazia comemorării oficiale, la Berlin, a victimelor nazismului. ”În numeroase ţări suntem minoritatea cea mai veche. Dar şi romii sunt trataţi în mod nedemn, mai ales în ţările din Europa de Est, cum ar fi România sau Bulgaria”, a declarat emoţionat Zoni Weisz, un rom olandez a cărui familie a fost exterminată aproape integral de nazişti. ”În unele ţări din Europa de Vest, ca Italia şi Franţa, suntem victime ale discriminării, suntem excluşi şi trăim în condiţii nedemne, în gheto-uri”, a adăugat bărbatul, devenit grădinarul Curţii Regale olandeze şi fiind foarte implicat în apărarea romilor. ”Discriminarea, stigmatizarea şi excluderea reprezintă preţul zilnic plătit de romi”, a declarat acesta. ”În unele restaurante reapar afişe cu textul . Istoria se repetă!”, a adăugat Zoni Weisz în faţa figurilor grave ale cancelarului Angela Merkel şi deputaţilor din Bundestag.

Cel mai recent incident de acest gen se înregistrează în Polonia, unde mai multe baruri din oraşul Poznan din vestul ţării au interzis accesul romilor. ”Nu sunt singurul care a impus o astfel de restricţie. Romii vin în grupuri mari şi tulbură liniştea. În plus, fac deranj, mesele lor par adesea ca după cutremur, după ce pleacă”, a declarat un proprietar de bar pentru ziarul ”Gazeta Wyborcza”. Proprietarul unui alt bar popular din Poznan spune că ţine romii la distanţă spunând că toate mesele sunt rezervate. Miklosz Deki Czureja, un violonist rom care obişnuia să cânte la Piano Bar, susţine că i s-a cerut să plece atunci când a venit la bar ca client, împreună cu un partener şi o nepoată a sa. Organizaţia pentru apărarea drepturilor romilor Wielkopolska şi ombudsmanul local pentru problemele minorităţilor au fost informaţi în legătură cu această discriminare. Polonia nu a lansat însă o anchetă, deocamdată.

O situaţie scandaloasă. Franţa a intensificat, anul trecut, expulzarea romilor către România şi Bulgaria, generând critici şi tensiuni puternice cu oficialii de la Bruxelles. Comisarul european Viviane Reding a denunţat situaţia scandaloasă a romilor din Europa, care trăiesc în sărăcie absolută. Italia a fost acuzată, la rândul său, de încălcarea drepturilor romilor, în special în privinţa locuinţelor. Este prima dată când un rom este invitat de onoare la această zi de comemorare a victimelor nazismului, instaurată în anul 1996, în Germania, în ziua în care se aniversează eliberarea din lagărul de concentrare de la Auschwitz, pe data de 27 ianuarie 1945. Comunitatea romă este formată din 10-12 milioane de persoane în Europa.



12