Radu Păltineanu este primul român care a traversat continentele America pe bicicletă, din Alaska - SUA până în Ţara de Foc - Argentina, după ce a pedalat peste 34.500 de kilometri într-o expediţie care a debutat în 5 august 2015 şi a ajuns la finish, în Ushuaia, la ''Capătul Lumii'', în seara de 22 octombrie 2018, după 3 ani, 2 luni şi 17 zile. „Doamnelor şi domnilor, am reuşit! Astăzi, la orele 21,51 (ora 3,51, în România n.r.), am ajuns în Ushuaia, capătul expediţiei mele americane, unind astfel cele două extreme ale Americilor, pe bicicletă. Mai precis, Deadhorse, în nordul Alaskăi, şi Ushuaia, în sudul Ţării de Foc, în prima aventură românească de acest gen. Închei această expediţie cu 34.554 de km pedalaţi şi alţi 4.100 de km navigaţi pe cursul fluviului Amazon, kilometri care m-au purtat prin toate ţările şi teritoriile continentale ale Americii de Nord şi Sud: Alaska (SUA) - Canada - SUA - Mexic - Guatemala - Belize - El Salvador - Honduras - Nicaragua - Costa Rica - Panama - Columbia - Venezuela - Brazilia - Guyana - Surinam - Guiana Franceză (Franţa) - Peru - Ecuador - Bolivia - Argentina - Paraguay - Uruguay şi Chile", le-a transmis Radu Păltineanu, pe pagina sa de Facebook, celor care i-au urmărit aventura pe două roţi.
Inginer software, cu studii urmate în Canada, ţară unde a emigrat în copilărie împreună cu familia originară din Piatra-Neamţ, Radu Păltineanu a plecat în 5 august 2015 din Deadhorse, golful Prudhoe, Alaska, în apropierea Oceanului Arctic, pe aşa-numita Panamericana, cea mai lungă cale rutieră din lume. A ajuns în deşertul Chihuahua, a avut o ascensiune şi pe cel mai înalt vulcan din America de Nord, Orizaba (5.636 metri), a traversat jungla din sudul Mexicului şi Guatemala, a vizat vulcanii Americii Centrale şi a dat de căldura infernală a Tropicelor.
Atunci când a plecat din ţară, Radu avea în buzunar în jur de 1.000 de dolari canadieni şi a luat cu el şi un steag semnat de mai multe personalităţi sportive din România - Gabriela Szabo, Ivan Patzaichin, Ilie Năstase, Leonard Doroftei, Lucian Bute, Constantin Lăcătuşu, Alex Găvan, pe care l-a pus în locuri care i s-au părut emblematice pentru călătorie. La capătul expediţiei, Radu le-a mulţumit şi celor care au donat pentru ca el să-şi ducă până la capăt aventura. „Eu nu cred că aş fi avut aceeaşi viaţă la fel de fericită pe care o am acum. Am la mine patru genţi şi sunt fericit, pentru că pot să văd lumea. Unii pun mai mult preţ pe partea materială, eu pun mai mult preţ pe partea de experienţe şi pe partea de a vedea lumea în felul ăsta. Sunt nişte alegeri personale pe care fiecare trebuie să le facă“, a apreciat tânărul, pentru Agerpres, la doi ani de la debutul expediţiei, începută în august 2015.
De-a lungul expediţiei sale, el a dormit în toate locurile posibile, de la cort şi hotel până la hambare, celulă de poliţie, staţii de pompieri sau oficii poştale şi biserici.